VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana03/12/2020

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O STUDENTSKOM STANDARDU

 

BANjALUKA, 3. DECEMBRA /SRNA/ - Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o studentskom standardu, s ciljem stvaranja jednakih uslova i šansi za sve studente u Srpskoj.

 

Donošenjem ovog zakona bili bi stvoreni osnovni preduslovi za uspješnije školovanje studenata u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ovim zakonom uređuju se prava, obaveze i odgovornosti studenata u oblasti studentskog standarda, osnivanje i vrste ustanova studentskog standarda, organizacija i rad ustanova studentskog standarda, zaposleni u ustanovi, finansiranje, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja studentskog standarda.

Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju iz razloga što se u periodu od četiri godine, koliko je prošlo od usvajanja Zakona, kroz njegovu primjenu u praksi, pokazalo da određena zakonska rješenja treba preciznije ili jasnije ili na drugačiji način urediti.

Razlog za donošenje izmjena i dopuna postojećeg Zakona je i u potrebi njegovog usklađivanja sa novim Zakonom o republičkoj upravi.

Vlada je donijela i uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Uredbom je predviđeno da se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske ovim privrednim subjektima obezbijede novčana sredstva radi redovnog izmirivanja obaveza prema radnicima za doprinose, kao i ostalih poreskih obaveza.

Ova uredba je donesena na prijedlog Upravnog odbora Kompenzacionog fonda.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prihvatanju donatorskih sredstva Vlade Srbije u iznosu od 20 miliona evra u okviru mehanizma saradnje po sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije, za saniranje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Na sjednici je donesena i uredba o načinu uskladištenja, čuvanja i raspolaganja robom oduzetom u postupku inspekcijskog nadzora, kojom se propisuju načini uskladištenja, čuvanja, otkupa, uništavanja i drugi vidovi raspolaganja robom oduzetom u postupku inspekcijskog nadzora.