VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika04/12/2020

SRBIJA ĆE BRINUTI O SRBIMA U CRNOJ GORI

 

BEOGRAD, 4. DECEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbija truditi da, u skladu sa evropskim standardima, brine o srpskom narodu u Crnoj Gori i nastojati da gradi dobre odnose sa tamošnjom vlašću, ali da će pri tom biti jako obazriva.

 

On je naglasio da Beograd neće da učestvuje u nikakvoj anticrnogorskoj kampanji, jer Srbija nema nikog bližeg od Crne Gore, ali da se tamo vodi takva antisrpska kampanja kojom je užasnut.

Osvrćući se na nedavni progon ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića iz te zemlje, Vučić je rekao da to nije bio prijateljski čin Podgorice, ali da je Beograd postupio na civilizovan i odgovoran način.

"To svakako nije bio prijateljski čin. To se ne radi. Nisam primetio da su razlozi bili uverljivi na bilo koji način. Mislim da smo mi postupili na civilizovan i odgovoran način", rekao je Vučić sinoć za RTS.

Vučić je naveo da bi za Crnu Goru bilo dobro da pristupi "mini-Šengenu", ali da je niko neće moliti da to učini ako ne želi.

"Odavno sam prestao da čeznem za nekim ko neće da bude za našim stolom", rekao je Vučić i dodao da isto misli i za samoproglašeno Kosovo.

Vučić je najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine 10. decembra po pitanju imovine i finansijskih zahtjeva.

Na pitanje šta će biti sa Vašingtonskom sporazumom nakon smjene američkog predsjednika Donalda Trampa, Vučić je rekao da Srbija poštuje svoj potpis i riječ, te izrazio uvjerenje da će novoizabranog američkog predsjednika Džozefa Bajdena vidjeti u prvoj polovini godine na bilateralnom sastanku.

"Sa njim imam dobre lične odnose, za našu zemlju bi bilo lakše da je ostala stara administracija", dodao je on.

Predsjednik Srbije je najavio će danas razgovarati sa američkim savjetnikom za državnu bezbjednost Robertom O`Brajanom.

On je naveo da je za Srbiju prioritet da sačuva svoj integritet.

Vučić je rekao da je danas mnogo manji odliv Srba s Kosova i Metohije i da je to pitanje vraćeno na međunarodnu agendu.