VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija08/01/2021

MMF: PRIVREDNI RAST U OVOJ GODINI PET ODSTO

 

BEOGRAD, 8. JANUARA /SRNA/ - Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ donio je odluku o uspješnom završetku posljednjeg, petog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije i prognozirao privredni rast Srbije od pet odsto u 2021. godini, saopštila je Narodna banka Srbije /NBS/.

 

Program podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018. godine, bio je savjetodavnog karaktera i nije predviđao korištenje finansijskih sredstava.

Odbor MMF-a ocijenio je da je tokom cijelog trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspješno i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi.

MMF prognozira privredni rast Srbije od pet odsto u ovoj godini i 4,5 odsto u 2022, uz visok i održiv rast i u srednjem roku.

Ova finansijska institucija konstatovala je i da je u Srbiji očuvana niska inflacija, a očekuje da će inflacija ostati pod kontrolom NBS i u 2021. godini i u srednjem roku.

Za ovu godinu projektuje prosječnu inflaciju na nivou od 1,9 odsto, kao i njeno postepeno približavanje centralnoj vrijednosti cilja u srednjem roku.

Prema ocjeni MMF-a, fiskalni deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u 2021. godini obezbijediće da se učešće javnog duga u BDP-u smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

Odbor MMF-a navodi da su mjere monetarne politike i veliki fiskalni paket imali važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku.

Guverner NBS-a Jorgovanka Tabaković ističe da je i tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF-a pozitivno ocijenio odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, navodeći da je snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Ona je rekla da su mjere države Srbije ocijenjene kao dobro osmišljene i na pravi način usmjerene na zaštitu građana i podršku domaćinstvima, očuvanju radnih mjesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbjeđivanje likvidnosti u bankarskom sistemu i lakše otplate obaveza po osnovu kredita.