VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija11/01/2021

NETAČNIM INFORMACIJAMA ŽELE DA OPRAVDAJU IZGRADNjU "JUŽNE INTERKONEKCIJE"

 

PALE, 11. JANUARA /SRNA/ - Direktor preduzeća "Gas-promet" Pale Milomir Draganić izjavio je Srni da su informacije federalnih medija o stanju i problemima gasnog sektora u BiH nepotpune, netačne i jednostrane, a sve sa jednim ciljem - da se opravda izgradnja takozvane južne interkonekcije koja će, tobože, riješiti sve probleme gasnog sektora u BiH ili barem Federacije BiH.

 

On je ukazao da se posebno ističu problemi bezbjednosti snabdijevanja gasom i balansiranja sistemom.

"Gasovod Beograd-Zvornik-Sarajevo je projektovan za radni pritisak od 50 bara. Kapacitet gasovoda je 1,9 miliona metara kubnih gasa na dan, odnosno oko 700 miliona metara kubnih gasa godišnje", dodao je Draganić.

Dionica gasovoda od Šepka do Zvornika, naveo je on, koja je u vlasništvu "Gas-prometa", redovno se održava i trenutno funkcioniše na pritiscima do 43 bara.

"Gas se od Zvornika prema Sarajevu transportuje na znatno nižem pritisku, često i ispod 30 bara, vjerovatno zbog manje potrošnje, što dodatno smanjuje transportni kapacitet gasovoda, koji se na godišnjem nivou koristi oko 30 odsto", rekao je Draganić.

Prema njegovim riječima, na transportnom sistemu se isključivo koristi verifikovana mjerna oprema, vlasništvo operatera "Gas-prometa" AD Pale.

"`BH Gas` nema svoju mjernu opremu na sistemu `Gas promet`, kao što je nema ni na transportnim sistemima u Srbiji i Mađarskoj, mjerne podatke sa PPS Zvornik dobija na dnevnom nivou, kao i svi ostali korisnici sistema. Nove interkonekcije suštinski ne rješavaju balansiranje sistema", pojasnio je Draganić.

Zbog nepostojanja podzemnog skladišta u BiH, naveo je on, sistem će se balansirati kao i do sada - isključivo iz akumulacije u gasovodu.

On je ocijenio da je Republika Srpska po pitanju gasnog zakonodavstva učinila značajan pomak usvajanjem Zakona o gasu, koji je usklađen sa Trećim energetskim paketom EU.

Draganić je podsjetio da je gasno tržište otvoreno za konkurenciju, jer je omogućen slobodan pristup treće strane još od 2014. godine.

"Akcionarsko društvo `Gas promet` je uspješno izvršilo obaveze razdvajanja djelatnosti i tokom 2020. godine je sertifikovano od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, uz saglasnost Sekretarijata Energetske zajednice, kao operater transportnog sistema prirodnog gasa", rekao je direktor ovog preduzeća.

Od 1. oktobra prošle godine se, na bazi Sporazuma o režimu rada potpisanog sa "Transportgas-Srbija" primjenjuje OBA režim /operativni balansni obračun količina/.

Zakup transportnog kapaciteta, rekao je Draganić, vrši se u javnom postupku, bez diskriminacije, podnošenjem zahtjeva zainteresovanih strana, a cijene /tarifne stavove/ transporta, koje su javne i jedinstvene za sve korisnike sistema, odobrila je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

"Nažalost, u FBiH ne postoji Zakon o gasu i podzakonska akta bazirana na njemu, niti postoje uslovi za pristup transportnom sistemu i poslovanje subjekata izvan FBiH", konstatovao je Draganić.