VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/01/2021

ARSENOVIĆ: OSTVARENI PLANIRANI ZADACI BEZ OBZIRA NA PANDEMIJU

 

BIJELJINA, 12. JANUARA /SRNA/ - Preduzeće "Elektro-Bijeljina" je u prošloj godini, uprkos epidemiji virusa korona, ostvarilo sve planirane zadatke i spremno je da odgovori svim predstojećim izazovima, rekao je Srni direktor ovog distributivnog preduzeća Vaso Arsenović.

 

Arsenović je naglasio da je poboljšan kvalitet isporuke električne energije, te urađena rekonstrukcija mreže.

On je istakao da je "Elektro-Bijeljina" bila posebno aktivna u dva segmenta - u realizaciji kredita Evropske banke, pri čemu je oko 10 miliona KM investirano u rekonstrukciju mreže i u određene projekte.

"Taj iznos od 10 miliona KM je gotovo 100 procenata veći u odnosu na 2019. godinu. To je za nas veliki uspjeh u ovakvim uslovima", naglasio je Arsenović.

On je naveo da je "Elektroprivreda Republike Srpske", a samim tim i "Elektro-Bijeljina" u procesu restrukturisanja, što je, kako smatra, veliki poduhvat budući da reorganizacija podrazumijeva totalnu promjenu koncepta poslovanja kada je riječ o poslovima distributera i snabdjevača.

"Tako će već za tri mjeseca svi kupci koji se danas snabdijevaju od `Elektro Bijeljine` i drugih distributera koji su na području Republike Srpske preći na snabdijevanje od matičnog preduzeća posredstvom Direkcije za javno snabdijevanje. Na taj način će više od pola miliona kupaca od 1. aprila biti na snabdijevanju iz Trebinja, a `Elektro-Bijeljina` i druge distribucije u Srpskoj će se isključivo baviti prenosom i održavanjem mreže", rekao je Arsenović.

On je naglasio da je to proces koji vodi tendencijama onoga što su i direktive evropske energetske zajednice, direktive jugoistočne Evrope da se pokuša kompletno razdvajanje djelatnosti.

"To je i proces u kojem je ukupno 1.000 radnika dobrovoljno otišlo iz `Elektroprivrede Republike Srpske`. Kod nas je taj broj oko 250 radnika koji su dobrovoljno otišli iz preduzeća, a pri čemu su stvoreni uslovi za manje troškove u narednom periodu", istakao je Arsenović.

On je izrazio očekivanje da se novac koji je dat radnicima u okviru stimulativnih otpremnina vrati za oko dvije godine.

"Planiramo, u stvari, da u naredne tri godine imamo oko 300 radnika manje od broja koji smo imali na početku prethodne godine, ali treba navesti da ćemo i odgovoriti svim izazovima koji su ispred nas", rekao je Arsenović.