VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/01/2021

PRVI PUT PLIVANjE ZA ČASNI KRST

 

FOČA, 15. JANUARA /SRNA/ - U Miljevini će u utorak, 19. januara - na Bogojavljenje, prvi put biti održano plivanje za Časni krst, što je ujedno i prvi put na području opštine Foča, bar u novijoj istoriji, da se održava ova neobična svetkovina u čast Isusovog krštenja.

 

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Bistrici organizuju Crkvena opština Miljevina i omladina iz tog naselja.

Sveštenik LJupko Medojević rekao je Srni da će, nakon liturgije koja će u Hramu Svetog Ilije biti služena u 9.00 časova i osveštanja bogojavljenske vodice, u 12.30 krenuti litija kroz Miljevinu.

Litija će proći do obale Bistrice, oko kilometar i po uzvodno od naselja, do mjesta gdje je pristupačan prilaz rijeci, a i dubina vode odgovarajuća.

"Do sada se prijavilo više od 30 učesnika iz Miljevine i Foče, među kojima ima i studenata iz drugih gradova", rekao je Medojević.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst je pravoslavni običaj kupanja u rijeci na dan kada Crkva slavi uspomenu na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan, kada se Bog otkrio kao Otac, Sin i Sveti Duh, čime je objavljena tajna Svete Trojice.

Od samog takmičenja, koje je u drugom planu, odnosno od toga ko će prvi doplivati do Časnog krsta, mnogo je važnije samo kupanje u rijeci na dan kada se iznova Svetim Duhom osvećuje sama priroda svih voda.