VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/01/2021

HITNO PREDUZETI ZAKONSKE MJERE ZBOG PRIJETNjI SMRĆU NOVINARU BRANIMIRU GALIĆU

 

SARAJEVO, 15. JANUARA /SRNA/ - Delegati Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ najoštrije su osudili prijetnje smrću novinaru Branimiru Galiću koje je uputio Haris Pendić i zatražili od Federalne uprave policije i nadležnog tužilaštva da u najkraćem roku poduzmu zakonom propisane mjere, saopšteno je iz Parlamenta FBiH.

 

U saopštenju Kluba delegata hrvatskog naroda traži se preduzimanje mjera na procesuiranju Harisa Pendića, prepoznatljivog po uznemirujućim porukama mržnje koje mjesecima širi preko društvenih mreža.

"Prijetnje smrću, zastrašujući i krajnje uvredljiv govor mržnje upućen ovih dana novinaru Galiću zahtijevaju hitnu reakciju odgovornih koja je u proteklim mjesecima izostala jer Pendić je nakon brojnih izliva govora mržnje i prijetnji i dalje na slobodi", naveli su iz Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamneta FBiH.

U saopštenju se ukazuje da slobode nije lišen ni nakon što je prije nekoliko mjeseci zaprijetio novinaru Galiću, te je iste prijetnje ponovio ovih dana nakon saznanja da ga je prijavio nadležnim institucijama, prije svih Federalnoj upravi policije.

"Od Federalne uprave policije i nadležnog tužilaštva javno tražimo da u što kraćem roku procesuiraju prijetnje smrću i govor mržnje koji su upućeni novinaru Galiću jer to je jedini način da se počinilac zaustavi", navodi se u saopštenju.

Pored sporosti institucija u ovom slučaju, Klub Hrvata ukazuje i na žalosnu ćutnju predstavnika međunarodnih organizacija koje bi se trebale baviti zaštitom prava svih naroda i građana u BiH.

Delegati Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH podsjećaju da je napad na novinara napad na slobodu govora i riječi bez obzira kojem narodu napadnuti novinar pripada, te kao takav zahtijeva najoštriju osudu i primjereno kažnjavanje.

Jutjuber Haris Pendić, koji svoje neistomišljenike naziva pogrdnim imenima te im nerijetko "virtuelnom sjekirom razbija glave", prijetio je smrću novinaru Hrvatskog medijskog servisa Branimiru Galiću.

Pendić je javnosti poznat po prijetnjama smrću upućenim vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću.