VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2021

ŠTRBAC: SLJEDBENICI USTAŠTVA NI MRTVIMA NE DAJU MIRA!

 

DRVAR, 18. JANUARA /SRNA/ - Sve dok nadležni ne počnu da pronalaze počinioce ponavljaće se nedjela poput skrnavljenja spomen-ploče u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela koje su ustaše ubile 1941. godine, kaže delegat iz reda Srba u Domu naroda parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Aleksandar Štrbac.

 

"Nakon 80 godina od stravičnog zločina u Čelebiću, sljedbenici ustaške ideologije ovim divljačkim činom pokazuju da ni mrtvima ne daju mira, a danas malobrojnim Srbima u Livnu šalju uznemirujuće i zastrašujuće poruke, koje su više nego jasne", rekao je Srni Štrbac povodom skrnavljenja spomen-ploče u Čelebiću ustaškim simbolima.

Štrbac je podsjetio da ovo nije prvi put da spomen-ploča u Čelebiću bude uništena, podsjećajući da se sličan necivilizovan čin dogodio i 2017. godine, kada je oskrnavljena spomen-ploča podignuta u čast i slavu nastradalim Srbima iz proteklog rata.

On je naglasio da ovakvi događaji ne doprinose zajedničkom životu.

"Sigurno je da ovakvi događaji ne doprinose zajedničkom životu stanovnika ovog kraja i njima se povređuju, ne samo osjećanja Srba, nego svakog čovjeka, koji poštuje svoje i tuđe pretke i uspomene", naveo je Štrbac.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.