VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2021

PONOVNO UBIJANjE MRTVIH SRBA

 

BEOGRAD, 18. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je skrnavljenje spomen-ploče koja čuva sjećanje na 405 nevinih Srba sela Čelebić, kod Livna, i okolnih sela koje su ubile ustaše 1941. godine, ponovno ubijanje mrtvih Srba i duboko vrijeđanje njihovih potomaka i cijelog srpskog naroda.

 

On je naglasio da je ovo jedan od brojnih primjera bezumne mržnje prema srpskom narodu na području Livanjskog kantona i šire, te pozvao odgovorne da počinioce kazne i javno osude taj čin mržnje.

Linta je ukazao da su na spomen-ploči crnim sprejem išarana sva imena srpskih mučenika i ispisano ustaško slovo "U", te da je potpuno jasno da je riječ o pronacističkom činu kojim se opravdava počinjeni zločin genocida nad srpskim civilima na tom području za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Skrnavljenjem spomen-ploče u Čelebiću zastrašuju se malobrojni srpski povratnici i šalje im se poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju. U pitanju je jedan od mnogih dokaza da se hrvatski narod nije suočio sa svojom ustaškom prošlošću odnosno nije osudio genocid, izrazio pokajanje i zatražio oproštaj od srpskog naroda", rekao je Linta.

On je pozvao lokalnu i kantonalnu vlast da najoštrije osude navedeni srbomrzački čin i da preduzmu konkretne mjere na uklanjanju nanesene štete, kao i da hitno pronađu i kazne naredbodavvce i počinioce.

Linta je, takođe, pozvao predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, krovne organizacije Hrvata u BiH, i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da javno i nedvosmisleno osudi anticivilizacijsko skrnavljenje spomenika koji je podignut nevino ubijenim Srbima u Čelebiću i okolnim selima oko Ognjene Marije 1941. godine.

"U slučaju da ne dođe do javne osude i pronalaženja i kažnjavanja svih odgovornih lica, biće to dodatno ohrabrenje snagama zla da nastave sa širenjem bijesne mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko", zaključio je Linta.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.