VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2021

SUDIJE ODBACILE NAVODE IZ ANONIMNOG "OTVORENOG PISMA"

 

SARAJEVO, 18. JANUARA /SRNA/ - Sudije i predsjednik Suda BiH saopštili su da odbacuju navode iznesene u takozvanom "otvorenom pismu" nepoznatog pošiljaoca, a posebno autorstva teksta, ističući da to dovodi do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta ove pravosudne institucije.

 

Povodom "otvorenog pisma" od 14. januara, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda BiH i tužioci Tužilaštva BiH, sudije ističu da je Sud BiH ponovo izložen pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda BiH.

"Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna takozvana otvorena pisma, s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Suda BiH", navodi se u saopštenju koji su potpisali sudije Suda BiH.

Napominje se da je Sud zbog predmeta koje procesuira izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, "koji ne samo da su nezakoniti, već prelaze u sferu klevetničkog i uvredljivog govora".

"Međutim, ni ovaj, kao ni raniji primjeri, neće uticati na zakonitost i pravilnost rada Suda i postupanja sudija i predsjednika Suda", dodaje se u saopštenju.

Sudije su pozvale tužioce Tužilaštva BiH da se izjasne da li su potpisnici anonimnog "otvorenog pisma" u kojem sudije i tužioci pozivaju predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca da odmah i bezuslovno da ostavku na tu funkciju i vrati mandat sudije Suda BiH, "iz svih poznatih razloga sa kojima je djelimično upoznat i ostatak pravosudne zajednice, kao i šira domaća javnost i međunarodne institucije u BiH".

U pismu se navodi, između ostalog, da je opštepoznata činjenica "dobrih" odnosa Debeveca, sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja Mehmedagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.

"Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, posebno kada su u pitanju legalizovanje ili prikrivanje privatizovanih i kriminalnih aktivnosti Agencije i njenih mentora iz sjene", navodi se u "otvorenom pismu" koji su objavili sarajevski mediji.