VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2021

OBILJEŽEN VIJEK "RADNIČKOG", PRIZNANjA IVKOVIĆU I VUČIĆU

 

BEOGRAD, 18. JANUARA /SRNA/ - Proslavljenom srpskom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću uručena je zlatna značka i plaketa za životno djelo na današnjoj svečanosti u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu povodom obilježavanja vijeka postojanja Sportskog društva /SD/ "Radnički".

 

Ivković je na svečanosti, kojoj je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je vjeran ovom sportskom klubu sa beogradskog Crvenog krsta i da se nije dvoumio kada je pozvan prije desetak godina da dođe i pomogne.

"Spasimo, uzeće nam Krst, rekli su tada. Hvala svima! Rekli su da se ne zadovoljavamo plaketama, već da napravimo `Radnički` za narednih 100 godina. Za to hvala predsedniku Vučiću, koji je prihvatio da bude pokrovitelj i pomogne", rekao je Ivković i uručio odlikovanje "Radničkog" predsjedniku Srbije.

Vučić je rekao da je "Radnički" uvijek imao simpatije i onih koji nisu navijali za njega, a da je u svim vremenima uspio da sačuva ime i tradiciju.

On je naglasio da je projektna dokumentacija za izgradnju nove sportske hale "Radničkog" završena, a da će u sepštembru biti položen kamen temeljac.

"Za dve i po godinu, gospodine Ivkoviću ćete moći da otvorite velelepan objekat, što će biti ogroman podsticaj za našu decu da postignu vrhunske rezultate u rukometu, odbojci, košarci, boksu", rekao je Vučić.

On je odbio da odgovara na politička pitanja da ne bi pokvario veliku svečanost "Radničkog", te najavio da će sutra odgovarati na sva novinarska pitanja.

Najmlađi članovi "Radničkog", koji su Ivkoviću uručili priznanja, zahvalili su proslavljenom treneru na svemu što je učinio da "Radnički" ima sjajnu prošlost i što je njegovim angažovanjem dobio i nadu u budućnost.

SD "Radnički" osnovano je 20. aprila 1920. godine u Beogradu, u prostorijama današnje Matematičke gimnazije, pod tadašnjim imenom Beogradski radnički sport klub.

Jedan od osnivača i prvi predsjednik "Radničog" bio je Ivan Krstić, a članovi kluba su, osim sportskih aktivnosti bili aktivni i na širenju ideja o radničkim pravima i otporu tadašnjem režimu pa su često bili hapšeni, a rad sportskog društva je zabranjivan 1930. i 1931. godine.

U početku je postojala samo fudbalska sekcija, ali su vremenom formirane i sekcije u rvanju, boksu, šahu, stonom tenisu, biciklizmu i atletici.

U ekipnim sportovima članovi Kluba su osvojili 60 titula prvaka Jugoslavije, a broj titula osvojen u pojedinačnim sportovima trostruko je veći.

Kao sportski kolektiv iznjedrili su 300 reprezentativaca, koji su osvojili 20 olimpiskih medalja, 29 odličja sa svjetskih i 51 medalju sa evropskih prvenstava.

Najveću slavu ovog društva pronijeli su fudbaleri pedesetih, bokseri i rvači šezdesetih i sedamdesetih, košarkaši sedamdesetih i rukometašice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Radnički" je u sezoni 1972/73 bio najbolje sportsko društvo u SFR Jugoslaviji, jer su od njegovih sedam klubova, čak pet bili šampioni.

Klub je bio i ostao rasadnik iz kojeg su potekli najuspješniji treneri, igrači i sportski radnici, među kojima se ističu košarkaški treneri Dušan Duda Ivković, Slobodan Piva Ivković, Milan Vasojević, Ranko Žeravica, Borivoje Cenić, Bata Đordević, Božidar Maljkovic, najbolja rukometašica svijeta svih vremena Svetlana Ceca Kitić, rvač Momir Kecman, bokser LJubinko Veselinović, rvač i trener Miroslav Citaković i mnogi drugi.