VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/01/2021

SRBI U NORT PORTU PROSLAVLJAJU KRSTOVDAN I BOGOJAVLJENjE

 

BANjALUKA, 18. JANUARA /SRNA/ - Srpska zajednica u gradu Nort Port na Floridi proslavlja Krstovdan i Bogojavljenje, čuvajući tako duhovnost, tradiciju i kulturu svog naroda.

 

U Nort Portu, sa skoro 60.000 stanovnika, naseljavanje Srba počelo je prije 1914. godine, a danas su Srbi okupljeni oko Crkveno-školske opštine Svetog Save, gdje organizuju bogat duhovni i kulturni život, brojne priredbe, duhovne večeri, uče o vjeri, tradiciji i običajima.

Ovdašnji paroh, protonamjesnik Aleksandar Đurđević istakao je da je svako vrijeme nosilo sa sobom i različite razmirice i probleme, ali da su se podizanjem Svetosavskog hrama Srbi skrasili i na duhovnim temeljima nastavili život.

"Možemo reći da je ovo crkva pomirenje. Postojale su brojne razmirice i raskoli, a sada je sve, Bogu hvala, u redu“, rekao je Đurđević za RTRS.

U Crkveno-školskoj opštini među nekoliko stotina vjernika su i oni koji su davno ili nedavno došli iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH, a Svetosavski hram je mnogima i podsjećanje na rodnu grudu.

Na studije na Pravoslavni bogoslovski fakultet u Libertvilu došao je i Arsenije Terzić, nakon završene Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu.

Sveštenički sin iz okoline Kraljeva toplo je primljen u ovoj Svetosavskoj zajednici.

"Moje mišljenje bilo je da su ovdje svi zauzeti, međutim ne. LJudi su isto u vjeri i molitvi kao u Srbiji", naveo je Terzić.

Vaskrsavanju života pravoslavnih Srba u Nort Portu svjedoči i Miroslav Đurić, rodom iz Fakovića.

On je na Floridi zasnovao porodicu i ugradio sebe sa sunarodnicima u uređenje srpske svetinje, ali u mislima je stalno na djedovskoj zemlji.

"Amerika je dala mnogo, ali uvijek sam srcem u pradjedovjskoj zemlji", kaže Đurić.