VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet19/01/2021

ZONA KATASTROFE NA PODRUČJU MADRIDA

 

MADRID, 19. JANUARA /SRNA/ - Španska Vlada proglasila je zonu katastrofe na području Madrida i u drugim regionima nakon udara oluje "Filomena", što će omogućiti isplatu hitne pomoći i druge mjere podrške.

 

Regionalna Vlada Madrida upozorila je na velike kiše koje se sutra očekuju i koje mogu da izazovu poplave i dodatni saobraćajni kolaps.

"Očekuje se da će kiše izazvati poplave, jer će led početi da se topi", saopštila je regionalna Vlada.

Oluja je donijela najveće snježne padavine u posljednjih nekoliko decenija i pričinila štetu od najmanje 1,4 milijarde evra.

Oboreno drveće i nameti snijega, koji su se pretvorili u ledene kocke na niskoj temperaturi, blokiralo je puteve i željezničke pruge, što je obustavilo isporuku robe Madridu, a prodavnice su ostale prazne.

Ogromna akcija čišćenja u kojoj je učestvovalo više hiljada policajaca, vatrogasca i vojske donekle je poboljšala situaciju u gradu i većina gradskog saobraćaja ponovo je uspostavljena.

Međutim, mnoge ulice i pločnike tek treba očistiti od snijega, ali i smeća koje danima niko nije odvozio zbog snijega i nevremena.

Škole, koje su zatvorene od prošle sedmice, sutra bi trebalo da počnu sa radom.

Dva najveća parka u Madridu El Retiro i Kasa de Kampo ostaće zatvoreni naredna dva mjeseca zbog oštećenja na drveću, rekao je gradonačelnik Hoze Luis Martinez-Almeida. Gradska vlast procjenjuje da je u parku Retiro oštećeno oko 70 odsto drveća.

Ranije ovog mjeseca, temperatura vazduha u glavnom gradu pala je na minus 15,4 stepeni Celzijusa.