VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet19/01/2021

KOMEMORACIJA I NACIONALNA GARDA UMJESTO SLAVLJA

 

VAŠINGTON, 19. JANUARA /SRNA/ - Centar Vašingtona pred sutrašnju inauguraciju izabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena izgleda kao tvrđava okružena bodljikavom žicom, koju čuva 25.000 pripadnika Nacionalne garde.

 

To je potpuno drugačije od ranijih inauguracija, kada se na ulicama Vašingtona danima slavilo.

Američku prijestonicu građani Vašingtona opisuju kao grad duhova, ali s vojnicima, a atmosferu uoči inauguracije kao neprirodnu, prenosi Rojters.

Tradicionalni balovi povodom inauguracije novog predsjednika sada su otkazani zbog pandemije virusa korona, a park "Nešenel mol" je zatvoren zbog opasnosti da se ne ponove demonstracije, poput protesta 6. januara, kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa.

Prethodnim inauguracijama prisustvovalo je i do milion ljudi koji su ceremoniju pratili putem video-bimova postavljenim u "Nešenel molu", a novi predsjednik je nakon inauguracije pješačio od Kapitola do Bijele kuće.

Ceremonije stupanja na dužnost novih američkih predsjednika su uvijek bile obezbjeđene na visokom nivou, ali se ovakve bezbjednosne mjere ne pamte.

Više pripadnika Nacionalne garde neće obezbjeđivati ceremoniju inauguracije, nakon što je uvedeno provjeravanje da li pripadnici Garde imaju veze sa ekstremističkim grupama, prenio je Si-En-En.

Kako javlja AP, 12 pripadnika Nacionalne garde isključeno je iz ceremonije inauguracije, jer je utvrđeno da su povezani sa desničarskim grupama.

Kristofer Miler, vršilac dužnosti ministra odbrane, rekao je da, prema obavještajnim informacijama, Bajdenovoj inauguraciji ništa ne prijeti "iznutra".

Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bauzer rekla je da vlasti nisu imale izbora i da su morale da pojačaju bezbjednost nakon napada na Kapitol, kada su, kako je rekla, "takozvane patriote pokušale da zbace svoju vladu i ubiju policajce".

"Ne želimo da vidimo ograde. Definitivno ne želimo da vidimo naoružane trupe na našim ulicama, ali moramo da zauzmemo drugačiji stav", rekla je Bauzerova za En-Bi-Si.

Prije same inauguracije oglasiće se zvona i biće zapaljene svijeće čime će se odati pošta žrtvama kovida 19 u SAD.

Ovu ceremoniju predvodiće novoizabrani predsjednik Džozef Bajden u čast blizu 400.000 Amerikanaca koji su umrli od posljedica infekcije.

U tom trenutku u svim državama Amerike, kao i svim većim gradovima, biće odata pošta žrtvama kovida 19.

Broj zaraženih u SAD premašio je 24 miliona, a umrlo je skoro 400.000. U proteklih sedam dana u SAD je dnevno registrovano više od 200.000 novih slučajeva i u prosjeku 3.220 umrlih.