VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/01/2021

RTS PREMIJERNO EMITUJE FILM "KORIDOR"

 

BEOGRAD, 20. JANUARA /SRNA/ - Radio-televizija Srbije /RTS/ premijerno emituje dokumentarno-igrani film "Koridor 92" reditelja Slađane Zarić, koji se bavi hronologijom jedne od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske /VRS/ za proboj koridora u Posavini.

 

Film se na RTS-u premijerno emituje od 21.00 čas.

Bitka za Koridor 1992. godine bila je bitka koja je definisala dalju sudbinu Republike Srpske i koja je spojila zapadni i istočni dio Srpske, te ponovo uspostavila vezu Banjaluke sa Bijeljinom i Beogradom.

Operacija "Koridor", kako se zvanično zvala ova velika vojna akcija, za stanovništvo obje Krajine značila je život, a omogućila je ponovno uspostavljanje snabdijevanja hranom, strujom i dostavu lijekova.

Zbog nedostatka kiseonika, do kojeg je došlo poslije presijecanja putne komunikacije sa tadašnjom Jugoslavijom, u banjalučkom porodilištu tokom maja i juna 1992. godine umrlo je 12 beba.

Proboj Koridora bio je te 1992. godine pitanje opstanka ili nestanka srpskog naroda u jednom dijelu Republike Srpske.

Film hronološki prati događaje od 3. marta, kada su snage Hrvatske vojske uz pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ ušle na prostor BiH i u daljem napredovanju presjekle vezu srpskih Krajina sa Srbijom, do 7. oktobra 1992. godine, kada je oslobođen Brod i kada su ostvareni ciljevi operacije "Koridor".

Baziran je na svjedočenjima učesnika borbi, pripadnika gotovo svih jedinica koje su učestvovale u operaciji, a na osnovu njihovih priča rekonstruisani su događaji koji su uticali na dalji ishod borbe.

Ti događaji su spajanje jedinica Istočnobosanskog i Prvog krajiškog korpusa, borbe za oslobođenje Modriče, Odžaka i Dervente, višemjesečne borbe na Obodnom kanalu i Kostrešu i konačno oslobođenje Broda.

Film pokriva dešavanja u opštinama Modriča, Odžak, Derventa i tadašnji Bosanski Brod u kojima je djelovao Prvi krajiški korpus VRS, nosilac vojne operacije "Koridor".

Bavi se i stradanjima srpskog stanovništva u hrvatskim logorima na prostoru Posavine prije početka vojne akcije VRS u periodu mart - juni 1992. godine. U logorima u Posavini bilo je zarobljeno oko 2.800 Srba, među kojima i 106 djece.

Za zločine i ubistva Srba u logorima u Derventi, Odžaku i Brodu pravosnažno je osuđeno 19 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 120 godina.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, tokom akcije "Koridor" /u opštinama Modriča, Derventa, Odžak i Brod/ poginulo je 508 boraca Vojske Republike Srpske i Milicije Republike Srpske Krajine.

Prema hrvatskim podacima, stradao je 1.261 vojnik Hrvatske vojske i HVO-a.

U scenama rekonstrukcije borbi učestvovali su pripadnici Vojske Srbije koji su pružili i logističku podršku realizaciji filma.

Manje poznate priče i anegdote boraca oživjeli su glumci iz Srbije i Republike Srpske Vuk Kostić, Mira Đurđević, Stojša Oljačić, LJubiša Savanović, Miljka Brđanin, Zoran Stanišić, Aleksandar Stojković, Željko Kasap, Zlatan Videnović, Gavrilo Jovanović i mnogi drugi.

Svi podaci u filmu dobijeni su iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Korišteni su i arhivski video-zapisi i fotografije.

Scenario i režiju potpisuje autorka dokumentarno-igranih filmova "Ratne priče sa Košara" i "Ratne priče sa Paštrika" Slađana Zarić, koreditelj i montažer filma je Bojan Perišić, direktori fotografije su Žarko Bogdanović, Rade Radivojša i Žarko Pekez, a autor muzike Vladimir Tošić.

Producenti filma su Snežana Rodić Sinđelić, Milorad Kojić, potpukovnik Goran Ikonić i Jasna Popović.

Film je rađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Radio televizije Republike Srpske /RTRS/ i Vojnofilmskog centra "Zastava film".

Prethodno je film premijerno prikazan na Dan Republike Srpske - 9. januara na RTRS.