VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti22/01/2021

NE ZABORAVITI DA SE NEKAŽNjENI ZLOČIN DESIO PRED OČIMA UNPROFORA

 

BEOGRAD, 22. JANUARA /SRNA/ - Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je, povodom 28 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske "Maslenica" u kojoj je ubijeno i nestalo 348 Srba, ukazao da ne treba zaboraviti da je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima pripadnika UNPROFOR-a, a da, uprkos tome, niko nije procesuiran ni pred domaćim niti pred međunarodnim sudovima, već su nakon rata zločinci i nagrađeni.

 

"Veritas" podsjeća da se jedan od težih zločina desio već prvog dana agresije – 22. januara 1993. godine na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine /SVK/ sa područja Gračaca.

"Ovaj masakr počinili su pripadnici Petog voda iz sastava `Alfe`, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora u prethodnom sazivu", saopšteno je iz "Veritasa".

U saopštenju je naglašeno da su akciju "Maslenica" planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske, koji su već tada bili ili su naknadno unapređeni u činove generala.

Iz "Veritasa" su podsjetili da je u vrijeme agresije načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio bivši oficir JNA Agim Čeku, od čijih granata je, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, stradalo najviše civila.

"Čeku je na Kosovu od 1999. do 2006. obavljao dužnosti komadanta OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, a od 2006. do 2008 i predsjednika Vlade" naglašeno je u saopštenju.

Agresija na južne djelove Republike Srpske Krajine pod kodnim nazivom "Maslenica" počela je 22. januara u toku realizacije "Vensovog plana", kojim je godinu dana ranije RSK stavljena pod zaštitu mirovnih snaga UN /UNPROFOR/.

Bila je to treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN, u čije članstvo je primljena dvije godine ranije.

U ovoj agresiji je, prema "Veritasovoj" evidenciji, poginulo i nestalo 348 Srba, od čega 55 civila, među kojima 34 žene, prosječne starosti 57 i troje djece do 12 godina.

Među žrtvama je 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH, koji su došli na Ravne Kotare da zajedno sa domicilnim Srbima brane njihova vjekovna ognjišta.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od kojih šest civila, među kojima su tri žene.

U zbjegovima je u narednih nekoliko mjeseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije, dok je po svijetu raseljeno više od 10.000 ljudi.

Tokom agresije najviše su stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Bogata srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija, koja je osveštana 1675. godine, Crkva Svetog Georgija u Smokoviću, osveštana 1567. godine i Crkva Svetog Ilije u Kašiću, osveštana 1872. godine.

Prema popisu stanovništva Hrvatske iz 1991. godine, u Kašiću je živjelo ukupno 765 žitelja, od toga 757 Srba, u Smokoviću 1.029, od toga 989 Srba i Islamu Grčkom 1.139, od toga 991 Srbin.

Prema popisu stanovništva Hrvatske iz 2011. godine, u Kašiću je živjelo 63, u Smokoviću 110 i u Islamu Grčkom 150 žitelja - bez oznake nacionalne pripadnosti.