VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet24/01/2021

DEMONSTRANTI TRAŽE OPOZIV BOLSONARA

 

RIO DE ŽANEIRO, 24. JANUARA /SRNA/ - Više hiljada ljudi izašlo je danas na ulice brazilskih gradova i traže opoziv predsjednika Žaira Bolsonara, koji je na udaru kritika zbog lošeg reagovanja na pandemiju virusa korona.

 

Veliki broj demonstranata bio je u automobilima koji su se sirenama oglašavali na ulicama Rio de Žaneira, Sao Paola i drugih brazilskih gradova.

Današnje proteste organizovale su konzervativne grupacije koje su nekad podržavale predsjednika, dok su jučerašnji protesti bili u organizaciji ljevičarskih pokreta.

Politički analitičar Tomaš Favaro iz organizacije "Kontrola rizika" rekao je da se Bolsonaro suočava sa malim rizikom od opoziva, mada bi se to moglo promijeniti ukoliko njegovi saveznici izgube na glasanju za rukovodstvo nad Donjim domom parlamenta 2. februara.

"Bolsonarova baza u Kongresu je nestabilna, mada je robusna, što se može promijeniti usljed pada njegove popularnosti", naglasio je Favaro.

Bolsonaro je na polovini četvorogodišnjeg mandata i suočen je sa kritikama zbog zdravstvene krize u gradu Manausu i odgađanja programa vakcinacije u Brazilu. On se dugo protivio i uvođenju blokada protiv virusa korona.

Državni tužilac Avgusto Aras juče je od Vrhovnog suda zatražio pokretanje istrage o ministru zdravlja Eduardu Pazuelu zbpg krize u Manausu. On je ukazivao na dokument u kojem se navodi da je Ministarstvo zdravlja još 8. januara bilo upoznato sa nestašicom kiseonika ali da nisu slali dodatne količine sve do 12. januara.