VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/01/2021

NA SAVINDAN OTVORENA PRVA SRPSKA ŠKOLA U AUSTRALIJI

 

SIDNEJ, 27. JANUARA /SRNA/ - Prva srpska škola u Australiji, Koledž Sveti Sava, počela je danas sa radom u sidnejskom predgrađu Varovil.

 

Ceremoniju svečanog otvaranja koledža, osim Njegovog preosveštenstva episkopa australijsko-novozelandskog Siluana, predvodila je premijer Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan, uz prisustvo zvanica.

Beredžiklijanova je tokom ceremonije otvaranja izjavila da je danas svjedok da je san, koji je započet 2004. godine, pretočen u realnost, javlja australijska televizija "SBS" na svom portalu u odjeljku na srpskom jeziku.

"Zbog mog ličnog porijekla, koje ima korijene u pravoslavlju, i činjenice da sam kuma prekrasnoj srpskoj djeci /četvoro srpske djece/, osjećam bliskost ovoj zajednici. I takođe shvatam i znam koliko je teško da se san pretoči u stvarnost", naglasila je Beredžiklijanova.

Premijer Novog Južnog Velsa napomenula je da je Sveti Sava transformisao, ne samo pravoslavnu tradiciju u Srbiji, već je donio prosvjetljenje i reformisao kulturu iz 12. i 13. vijeka, te da će i uspješne generacije australijske djece pohađati ovu predivnu školu.

"Uspješne generacije australijske djece, koja sa ponosom nose srpsko nasljeđe, i čak i djece koja nisu srpskog porijekla, pohađaće ovu predivnu školu i dobiti stabilno obrazovanje. Znam da će ta vizija postati stvarnost. Djeca koju sam upoznala danas, u čijom očima sam vidjela inspiraciju, daće veliki doprinos našoj budućnosti zato što će dobiti stabilno obrazovanje u ovoj školi", rakla je premijer Novog Južnog Velsa.

Ona je podsjetila da je bila na ovom mjestu i 2004. godine, iako smatra "da tada niko nije znao ni ko je pošto je tada sjedila u pozadinskim klupama u parlamentu".

"Tada sam ovdje bila zbog mog ličnog porijekla, tradicije i zbog toga što smatram da je snaga naše zajednice u tome što je čine ljudi koji su došli sa svih strana svijeta, koji su došli u Australiju i u Novi Južni Vels, i koji su dali ogroman doprinos uspjehu našeg društva", naglasila je Beredžiklijanova.

Premijerka Beredžiklijan, koja je bila kuma na krštenju četvoro srpske djece, naglasila je da je sigurna da će mališani koji dobiju stabilno obrazovanje u Koledžu Sveti Sava dati ogroman doprinos Australiji.

Ova ceremonija je bila zatvorena za javnost zbog restriktivnih mjera koje je uvela država tokom pandemije virusa korona.

Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve objavila je na svom sajtu da je, zbog restrikcija koje su na snazi, svenarodna proslava otvaranja koledža, koja je bila planirana juče, odgođena do daljnjeg, ali, član Upravnog odbora Koledža protojerej-stavrofor Radet Radan ističe da će članovi srpske zajednice, ipak, imati priliku da pogledaju imanje i zgradu koledža tokom takozvanih otvorenih dana sljedećih šest vikenda.

"Zbog restriktivnih mera koje su uvedene od države, nismo u mogućnosti da saberemo našu zajednicu na imanju koledža, ali tokom narednih nekoliko nedelja planiramo da svakog vikenda, subotom i nedeljom, otvorimo koledž, da imamo takozvane otvorene dane, tako da će ipak moći pripadnici naše zajednice, u ograničenim brojevima, uz poštovanje svih kovid restrikcija, da prođu kroz zgradu i imanje i da vide kako je to sve uređeno", rakao je otac Radan za "SBS".

On je naveo da će otvaranje biti obilježeno filmom i fotografijama, pa će srpska javnost, ipak, koliko-toliko moći da vidi kako je protekao istorijski dan u životu srpske zajednice i Koledža Svetog Save.