VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/01/2021

VLADIKA DIMITRIJE: BORBA ZA PRAVDU I POŠTENjE NIJE UZALUDNA

 

BILEĆA, 27. JANUARA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Bileći povodom krsne slave hrama i opštine.

 

Vladika Dimitrije je u besjedi istakao da je Sveti Sava donio prve zakone, dao značaj prosvjetiteljstvu, osnovao prve bolnice, da je bio istinski hrišćanin koji je želio da spasi ovaj svijet i učini ga što pravednijim.

"Neka nam to bude pouka svake godine kada praznujemo Svetog Savu - da borba za pravdu istinu i poštenje u ovom svijetu nije uzaludna", naglasio je vladika.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović rekao je novinarima da u narednom periodu očekuje mnogo rada i da se napravi pozitivna atmosfera kako bi grad krenuo putem napretka.

"Moramo ići dalje, da pređemo preko svih problema uzdignute glave naprijed s Božijom pomoći i pomoći Svetog Save krenuće to nabolje. Dugovi su ogromni, skoro tri opštinska budžeta, ogroman problem imamo sa isplatom plata, ali tražićemo rješenja", dodao je Vujović.

Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnja proslava krsne slave opštine Bileća i Sabornog hrama Svetog Save protekla je bez tradicionalne litije i svečanog ručka u Domu kulture, kao i bez svetosavske akademije.

Povelje opštine Bileća zaslužnom pojedincu, kolektivu i najboljim sportistima opštine za prošlu godinu uručio je načelnik opštine Vujović ispred Sabornog hrama Svetog Save.

U kategoriji pojedinca, Povelja je uručena profesoru istorije, geografije i demokratije Milenku Kešelju, koji je ostvario zapažene rezultate kao mentor na takmičenjima, dok će Povelja za zaslužni kolektiv, koja je ove godine pripala kovid timu Doma zdravlja Bileća, biti uručena naknadno.

Kešelj je rekao novinarima da mu je zadovoljstvo da radi sa bilećkom djecom koja su darovita i imaju izražen kapacitet, te da mu je Povelja opštine Bileća velika čast, ali i obaveza.

Vujović je uručio Povelje opštine najboljim sportistima za prošlu godinu, a to su maratonac LJubo Trklja, karatistkinja bilećkog "Hercegovca" Saška Ilić i kuglaš Predrag Vojnović.

Trklja, koji je učesnik mnogih humanitarnih akcija i osvajač niza sportskih medalja i priznanja, rekao je novinarima da je prošle godine bilo manje sportskih takmičenja zbog epidemije virusa korona, ali više humanitarnih trka koje je istrčao.

"Učestvovao sam u dvije humanitarne trke, dužine 80 kilometara i prikupio oko 5.000 KM za dvije porodice. To je nagrada i mojim prijateljima koji su me podržali i donirali ova sredstva", dodao je Trklja.