VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti27/01/2021

U BEOGRADU POLOŽENI VIJENCI KOD SPOMENIKA ŽRTVAMA GENOCIDA

 

BEOGRAD, 27. JANUARA /SRNA/ - Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je danas u Beogradu državnom ceremonijom polaganja vijenaca kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu.

 

Kod spomenika na Starom sajmištu u ime predsjednika Srbije vijenac je položila generalni sekretar predsjednika Suzana Paunović, koja je istakla da se ne smije zaboraviti da je srpski narod u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ bio masovno istrebljivan u "fabrikama smrti".

"Zato ne smemo dozvoliti da se tako nešto dogodi u budućnosti. Na nama je da nove generacije upoznamo sa razmerama ovih zločina i da se sa njima borimo protiv ekstremizma ma koje vrste", navela je Paunovićeva.

Paunovićeva je rekla da je iz rasističkih i drugih mračnih pobuda organizovan i sproveden genocid nad Jevrejima, Srbima i Romima.

Ona je naglasila da je na ovom, kao i na mnogo mjesta širom Evrope u vrijeme fašističke strahovlade, pripadanje narodu ili vjeri koji su proglašeni nepodobnim bilo dovoljno za najbrutalniju likvidaciju.

"Danas se poklanjamo senima tih nevinih žrtava. Više od šest miliona istočnoevropskih Jevreja koji su ubijeni na najsuroviji način od Aušvica do Jasenovca. Ubistva u Jajincima, na Banjici, Starom sajmištu, niškom Crvenom krstu i u dušegupkama. Sudbina namenjena Srbima i Romima bila je slična jevrejskoj", rekla je Paunovićeva.

U ime Vlade Srbije vijenac je položila ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a u ime Skupštine Srbije izaslanik predsjednika parlamenta Vladimir Orlić, kao i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vijence su položili i predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog savjeta Romske nacionalne manjine, te udruženja i diplomatskog kora.

Srpsko-jevrejsko pevačko društvo je povodom današnjeg dana organizovalo onlajn edukativnu radionicu "Da se nikad ne zaboravi Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja", sa ciljem promocije tolerancije, odnosno protiv diskriminacije, predrasuda, antisemitizma i rasizma.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obeležava se svakog 27. januara, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.