VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona01/03/2021

VAKCINA SMANjUJE POTREBU ZA BOLNIČKIM LIJEČENjEM ZA 80 ODSTO

 

LONDON, 1. MARTA /SRNA/ - Samo jedna doza vakcine kompanija "Oksford-Astra Zeneka" ili "Fajzer"i "Biontek" smanjuje šanse za bolničko liječenje za više od 80 odsto, pokazuje analiza u Engleskoj.

 

Podaci agencije za javno zdravlje, koji se zasnivaju na ljudima starijim od 80 godina, prate slične spektakularne rezultate u Škotskoj.

Više od 20 miliona ljudi u Britaniji primilo je prvu dozu vakcine protiv virusa korona, što je više od jedne trećine odrasle populacije.

Ministar zdravlja Met Henkok rekao je da će ovi rezultati pomoći da se objasni zašto je u Britaniji naglo smanjen broj prijema na odjeljenja intenzivne njege lica starijih od 80 godina na jednocifren broj u posljednjih nekoliko sedmica.

Prema posljednjim podacima, od posljedica infekcije u proteklih 24 časa umrle su 104 osobe.

Meri Remzi, šef odjeljenja za imunizaciju u agenciji za javno zdravlje, rekla je da ima sve više dokaza koji pokazuju da vakcine utiču na smanjenje broja zaraženih i time spasavaju živote, prenio je Bi-Bi-Si.

"Iako ostaje mnogo više podataka koje treba pratiti i analizirati, ovo je ohrabrujuće i sve smo sigurniji da vakcine zaista donose promjenu", rekla je ona.

U Britaniji je do sada zaraženo 4.182.009 ljudi, dok je umrlo 122.953.