VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana02/03/2021

DONACIJA SRBIJE BiH NIJE PORAZ VLASTI U FEDERACIJI BiH

 

SARAJEVO, 2. MARTA /SRNA/ - Srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacili su danas u Sarajevu sve spekulacije prema kojima donacija vakcina "Astra Zeneka" iz Srbije BiH predstavlja poraz za političare i vlast u BiH, posebno u Federaciji BiH /FBiH/.

 

"Ne mislim da je današnja donacija politički poraz federalnih vlasti ili nekakav politički šamar, jer je to jednostavna stvar pošto se i ljudi u BiH bore za vakcine, a za to se nije lako danas izboriti", rekao je Vučić novinarima na sarajevskom aerodromu.

Vučić kaže da su se oni u Srbiji izborili zato što on u ovakvim poslovima imam malo više iskustva i kao politički veteran nema straha da glasno kaže sve što jeste i što misli.

On je podvukao da se uopšte ne sekira, niti mu je stalo do toga šta će neko da mu kaže u Briselu ili na nekom drugom mjestu.

"Za nas neće biti poraz kada nam BiH ponudi neke od svojih proizvoda, bilo iz drvne ili iz prehrambene industrije, jer će sve to Srbija da prihvati objeručke i bratski...Srbija sa BiH razgovara kao sa međunarodnim subjektom, a poslije toga mi imamo i stalni dijalog sa Republikom Srpskom, podrazumijevaći dijalog", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, suština je u tome da između komšija i prijatelja ne treba da bude i ne postoji želja za dominacijom.

"Ako ova donacija vakcina spasi samo jedan ljudski život u BiH, mi smo već učinili veliku stvar. Moja majka ne bi preživjela koronu da nije primila vakcinu", poručio je predsjednik Srbije.

On je ponovio da će Srbija dati vakcine i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koje treba da kažu koje žele, i to će i dobiti.

Vučić je podvukao da su sve vakcine protiv korone dobre.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dodao je da se živi u zemlji u kojoj su i mediji i javnost značajno doprinijeli da postoji atmosfera u kojoj nijedan dobavljač u BiH neće da prihvati ulogu nabavke vakcina zato što odmah kažu da će se to završiti ili u nekom procesu kod pravosuđa ili na neki drugi način.

"Mi smo uspjeli da na poseban način obezbijedimo da dobavljač vakcina u Republici Srpskoj bude obezbijeđen, a koliko znam niko u Federaciji BiH ne želi to da uradi. Mislim da ova donacija nije nikakav šamar ili poraz nego značajna činjenica da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić imaju pozitivan odnos prema BiH i da je ova inicijativa efikasno realizovana", rekao je Dodik novinarima.

On smatra da ključni problem nemogućnosti nabavke vakcina leži u tržištu, dobavljačima, "Kovaks" programu, dodajući da proces nabavki vakcina treba nastaviti i u BiH i Srbiji.

"Mi to u Republici Srpskoj već radimo i već su ugovorena dva komercijalna aranžmana sa Ruskom Federacijom, gdje smo sa njihovim proizvođačima ugovorili 1,1 milion vakcina i ta nabavka ići će sukcesivno. Sa kineskim proizvođačima imamo malu prednost jer ta firma iz Kine gradi bolnicu u Doboju, a očekujemo i da se putem `Kovaksa` realizuje dogovorena isporuka vakcina za Republiku Srpsku", naveo je Dodik.

On je zaključio da Srbija nije vjerovala u šarene laže Zapada i zato je sada najuspješnija zemlja u regionu.