VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo04/03/2021

VLADIKA ATANASIJE UVIJEK BIO UZ SVOJ NAROD

 

TREBINjE, 4. MARTA /SRNA/ - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je vladika Atanasije simbol Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve /SPC/, koji je uvijek bio uz svoj narod, pa i onda kada je trebalo čuvati ognjišta i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

 

Rijetko se rađa čovjek kakav je bio episkop Atanasije, istakao je Ćurić, te dodao da svaki Hercegovac treba da zahvali Bogu što je živio u vremenu kada i ovaj veliki vladika, koji je bio mnogo više od vladike, duhovnika, običnog čovjeka.

"Bio je ono što su propovijedali sveti apostoli, koji je u svemu vidio lik i promisao Božiju. Zavolio je Hercegovinu kao rodnu grudu, zavolio je svakog Hercegovca, posebno djecu jer je i on, osim što je bio pastir, sve vrijeme zapravo bio dijete", naveo je Ćurić.

On je naglasio da će istorija svjedočiti o episkopu Atanasiju kao velikom duhovniku i još većem teologu, kao nekome ko je ostavio neizbrisiv pečat i koji će zauvijek ostati u srcima vjernika.

"Sa velikom tugom sam primio vijest da se naš preosvećeni vladika upokojio u Gospodu. Mi sada tugujemo, ali sam siguran da se nebesa raduju, da se raduje Carstvo nebesko, jer im dolazi naš vladika", naveo je Ćurić, koji je je izraze saučešća uputio SPC, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i vjernom pravoslavnom narodu.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se večeras u Trebinju.