VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo05/03/2021

SUTRA ZAUPOKOJENE LITURGIJE I PARASTOSI

 

SOKOLAC, 5. MARTA /SRNA/ - U Crkvi Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" i Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu, kao i manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima sutra će biti služene zaupokojene liturgije i parastos za sve upokojene, povodom Velikih zadušnica.

 

Straješina Crkvene opštine Sokolac protojerej stavrofor Ilija Čupić rekao je Srni da će sutra u hramovima Svetog proroka Ilije i Svete Petke biti služene zaupokojene liturgije od 8.00 časova, a potom i parastos za sve upokojene.

Čupić je rekao da će nakon ovih službi sveštenici izaći na gradska groblja u parohijama i izvršiti prelivanje grobova upokojenih parohijana na kojima će srodnici prislužiti svijeće i pomoliti se za pokoj duše upokojenih.

"Očekuje se, kao i svake godine, dolazak prvenstveno vjernika sokolačke parohije i rodbine na grobove svojih upokojenih srodnika, ali i najbliže rodbine i prijatelja iz svih krajeva Republike na Vojničko-spomen groblje `Mali Zejtinlik`, gdje je sahranjeno više od 960 srpskih junaka koji su položili svoje živote za odbranu Republike Srpske", rekao je Čupić.

Zaupokojena liturgija i parastos upokojenima sutra će od 8.00 časova biti služeni i u manastiru Svete Trojice u Ozekorivćima, saopšetno je iz ovog hrama.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra obilježavaju Velike zadušnice.

Zadušnice se obilježavaju četiri puta tokom godine, kada se posebno mole i prislužuju svijeće za duše upokojenih najbližih srodnika.

Velike ili Vaskršnje zadušnice, koje u nekim krajevima nazivaju i Zimske, obilježavaju se u subotu pred Mesne poklade.