VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti20/05/2021

ASTRONOMI: NE ŠALJITE LJUDE NA MJESEC POSLIJE 2025!

 

PASADENA, 20. MAJA /SRNA/ - Astronomi upozoravaju Nasu i druge svemirske agencije da povratak ljudi na Mjesec mora uslijediti prije 2025. godine jer nakon toga slijedi jaka solarna oluja, koja može da ugrozi živote astronauta.

 

Sunce prolazi kroz cikluse koji obično traju 11 godina i tokom kojih se bilježi znatno povećanje solarnih aktivnost, nakon čega slijedi period relativnog mira.

Ranije se smatralo da se najveće solarne oluje javljaju nasumično i da nisu povezane sa tim ciklusima, prenosi portal "Nju sajentist".

Razlog za pogrešnu procjenu bio je nedostatak podataka. Za 150 godina dnevnih geomagnetnih mjerenja uticaja solarnih oluja na Zemljino magnetno polje zabilježeno je tek šest velikih solarnih oluja.

Ali, tehnike statističke analize poznate kao "Monte Karlo metod" sada su bacile novo svjetlo na cijeli problem.

Analize sugerišu da se ekstremni vremenski događaji u svemiru dešavaju rano u parnim solarnim ciklusima, te kasno u neparnim ciklusima.

Sunce se trenutno nalazi u 25 ciklusu, od početka računanja.

Uzevši sve u obzir, astronomi smatraju da će uslovi u svemiru biti bolji u prvoj polovini ove decenije.

Velika solarna oluja dogodila se između misija 16 i 17 programa "Apolo" 1972. godine.

Ta svemirska oluja mogla je ubiti bilo kojeg astronauta koji bi se tad našao u svemirskoj šetnji, a astronautima unutar letjelice drastično bi povećala rizik obolijevanja od raka.

Rezultati ovih studija mogli bi se odraziti na Nasin program "Artemis", kojim se planira povratak čovjeka na Mjesec do 2024. godine.