VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 11/06/2021

MLADENOVIĆI: DOSTA DISKRIMINACIJE VIŠEČLANIH PORODICA

 

Revoltirani ponašanjem lokalnih moćnika, Mladenovići su odlučili da njihovo troje djece 1. septembra naredne školske godine ne idu u školu, kako bi otvorili oči odgovornim u srpskim i kosovskim institucijama i ukazali na nepravdu čiju cijenu plaćaju.

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

RANILUG, 11. JUNA /SRNA/ - Bračni par Radmila i Stojan Mladenović iz Raniluga, najvećeg srpskog sela u Kosovskom pomoravlju, odlučili su da na poseban način izraze protest zbog nebrige lokalnih političara za višečlane srpske porodice koje nemaju dovoljno stradstva za život.

Mladenovići, sa troje djece i "četvrtim na putu", spadaju među mnoge srpske porodice čiju odluku da opstanu na Kosovu i Metohiji, kako ističu, "odgovorni u institucijama dočekuju na nož".

Za Stojana sa završenom srednjom mašinskom školom i njegovu suprugu Radmilu sa završenim fakultetom za vaspitačicu nema posla u bilo kojoj instituciji.

Radmila je do udaje i prve trudnoće 2014. godine radila u lokalnom vrtiću, ali je odmah pošto je otišla na porodiljsko odsustvo dobila otkaz i od tada posla za nju nema.

U međuvremenu, u taj vrtić primljeno je dvadesetak vaspitačica, kurira, ložača, vozača - uglavnom onih čije porodice žive u Vranju ili su "debelo" situirane.

"Živimo od 90 evra penzije moje mame koja je težak `šećeraš`, dečjeg dodatka i kopanja njiva", priča Stojan.

On navodi da ga "nije sramota što živi od motike", ali se stidi što djeci - Isidori, Nikodini i Viktoru - ne može da obezbijedi da poput komšijske djece imaju nove patike i novu odjeću.

Revoltirani ponašanjem lokalnih moćnika, Mladenovići su odlučili su da njihovo troje djece 1. septembra naredne školske godine ne idu u školu, kako bi otvorili oči odgovornim u srpskim i kosovskim isntitucija i ukazali na nepravdu čiju cijenu plaćaju.

"Dogovorili smo se da naše troje dece na početku nove školske godine zajedno s nama ostanu ispred ulaza u objekat škole `Trajko Perić` i da na ulici otvore knjige.

Biće tako sve dok odgovorni, a posebno prosvetni radnici, ne shvate da će i njihova radna mesta biti ukinuta ukoliko moja deca i deca sličnih meni ne pohađaju nastavu", pojašnjava Stojan.

Mladenovići više ne žele da njihova djeca ujutro na školskoj pauzi ne mogu da pojedu ni "grisini "ili "čips", dok se za to vrijeme djeca "moćnika" i nastavnici u obližnjem gril restoranu goste, ispijajući sokove i piva uz hamburgere.

"Boli me nemaština. Završila sam srednju medicinksu školu i fakultet za vaspitačicu i računala da to što ću postati majka u 24 godini i što ću otići na porodiljsko odsustvo neće značiti ostanak bez radnog mesta, ali, nažalost, kod nas su na ceni oni koji su neudati i neoženjeni.

Na ceni su oni koji u džepu imaju kartu za prevoz do Vranja ili Niša i koji dođu koliko da se potpišu na platnom spisku", rezignirano priča Radmila Mladenović.

Ona se nada da će njen problem riješiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kome je prije dva dana uputila "otvoreno pismo majke troje dece i četvrtog na putu".

Napisala je Radmila predsjedniku Srbije kako "veruje da će on razumeti jednu majku i njen bol, mada zna da nije jedina koja mu se obraća i traži pomoć za sirotinju i one koji nemaju rodbinu na funkcijama".

Mladenovići se nadaju da će njihove muke razumjeti i novi predsjednik Privremenog organa opštine Gnjilane Saša Milošević, koji je po saznanju u kakvoj je situaciji porodica Mladenović zakazao posjetu i najavio da će njihovoj djeci uručiti trenutnu pomoć.

Ipak, Mladenovići ne žele da žive od danas do sutra i traže da oni koji verbalno podstiču natalitet, opstanak i ostanak srpskih porodica sa djecom na Kosovu i Metohiji prekinu s politikom "obmanjivanja i bogaćenja raseljenih".

"Jedino što tražimo jeste da mi koji smo opstali i koji s decom živimo tu gde su rođeni naši roditelji imamo prednost pri zaposlenju i da se zaposle stručni ljudi, a ne da npr. na mestu vaspitača platu prima student čiji je tata opštinski funkcioner, a ni sekunde nije boravio u Ranilugu", objašnjavaju Mladenovići.

Radmila i Stojan Mladenović poručuju da se, makar gladovali, neće seliti i da će biti posljednja srpska porodica u Ranilugu, tačnije u zaseoku Tomance, koja će krenuti stopama onih koji se bogate na njihov račun.