VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura24/06/2021

KNjIGA "OGNjENA MARIJA LIVANjSKA" - SVJEDOČANSTVO O USTAŠKOM POKOLJU SRBA

 

LIVNO, 24. JUNA /SRNA/ - U Gradskoj galeriji u Višegradu u subotu, 26. juna, biće otvorena izložba koja prikazuje život livanjskih Srba kroz vjekove, a publici će biti predstavljena i knjiga "Ognjena Marija Livanjska" autora Buda Simonovića, kao svojevrsni dokumentarni zapis o ustaškom pokolju nad Srbima ovog kraja ljeta 1941. godine, rečeno je Srni iz Udruženja "Ognena Marija Livanjska".

 

Izložba o livanjskim Srbima je pripremljena sa ciljem očuvanja svijesti o mjestu porijekla i vjekovnom životu Srba na područjima koja danas nisu u sastavu Srbije i Republike Srpske, kao matičnih zemalja srpskog naroda.

"Izložba je i prikaz vjekovne borbe Srba za očuvanje vjerske i nacionalne pripadnosti kroz spomenike značajne kulturne vrijednosti i svojevrsni doprinos državnim institucijama i profesionalcima u očuvanju istine, odnosno borbi protiv prikrivanja i falsifikovanja podataka i prekrajanja istorije na bivšim jugoslovenskim prostorima", navode iz Udruženja "Ognjena Marija Livanjska".

Knjiga Buda Simonovića "Ognjena Marija Livanjska" je zapis o ustaškim pokoljima počinjenim nad Srbima na području Livna u proljeće i ljeto 1941. godine, to je zbirka sjećanja preživjelih na stradanje 1.587 ljudi, žena i djece, mučenih i pobijenih na gubilištima u okolini Livna.

"Prvo izdanje knjige izašlo je iz štampe 1991. godine, i to je bio posljednji trenutak da se makar dio istine o zločinima otme od zaborava i sačuva kao velika opomena", kažu iz Udrženja i dodaju da autor sam zaključuje da zločini u Livnu i selima rubom Livanskog polja nisu karakteristični po broju žrtava, ali da oni svakako nadmašuju ostale po zvjerstvima i ispoljenoj mržnji i nemilosrdnosti ustaša.

Kasnije, navode iz Udruženja, knjiga je dopunjena stradanjima Srba tog područja tokom građanskog rata od 1992. do 1995. godine.

Uz otvaranje izložbe, U 20.00 časova, i prikazivanje knjige, pripremljen je i prigodan umjetnički program, a palniran su i obraćanja Simonovića i direktora višegradske Gradske galerije Slavka Tuševljaka.