VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 19/07/2021

KO JE ORGANIZOVAO I IZVEO NAPAD - ŠEST GODINA ĆUTANjA

 

Još niko nije odgovarao, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa i ličnosti nije smijenjen niti podnio ostavku

 

Piše: Miro PEJIĆ

SREBRENICA, 19. JULA /SRNA/ - Navršilo se šest godina od napada i pokušaja atentata u Potočarima kod Srebrenice na tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, za koji još niko nije odgovarao.

Kao i mnogi slučajevi i ubistva u BiH i predmet "Vučić" završio je nerasvijetljen u nekoj "fioci" kod istražnih i pravosudnih organa BiH.

U zajedničkim institucijama, ali i bezbjednosnim i pravosudnim strukturama BiH više niko ne pominje to pitanje, a kamo li da se saopšti javnosti ko je i po čijem nalogu pokušao da izvrši atentat na premijera susjedne zemlje koji je došao na komemoraciju u Potočare sa iskrenom namjerom da oda počast nevino stradalim žrtvama.

Još niko nije odgovarao, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa i ličnosti nije smijenjen niti podnio ostavku.

Neki procesi su najavljivani i pokretani, ali su volšebno prekidani uz kliširano obrazloženje "zbog nedostatka dokaza", a dokaze niko neće da prikupi i objedini, te da podigne optužnicu. Tako će se godinama ovaj slučaj "čuvati", a napadači i organizatori nekažnjeno skrivati.

Žalosno, ali da ironija bude veća, umjesto odgovora i procesuiranja počinilaca, ove godine bošnjački političari kreću u kontranapad i neko od članova Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula licemjerno je ocijenio da je Vučić organizovao atentat na sebe da bi optužio bošnjačku stranu.

Takvu podlost, umobolnu perfidnost i laž zdrav razum ne može da prihvati, ali to bošnjačke mase sa ushićenjem podržavaju i po višedecenijskoj tradiciji i navici za njih su "Srbi krivi za sve", što je, nažalost, posljedica podrške, neobjektivnosti, pristrasnosti i uticaja zapadne politike, medija, te rada i presuda Haškog tribunala i njegove jednostranosti.

Inicijativa za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića tada je odbačena i on još obavlja tu dužnost jer su bošnjački predstavnici u zajedničkim organima BiH bili protiv njegove smjene.

A, Vilić je 1. jula te 2015. godine posjetio Srebrenicu i razgovarao sa tadašnjim načelnikom opštine i predsjednikom Organizacionog odbora za održavanje komemoracije 11. jula u Potočarima Ćamilom Durakovićem o organizovanju i bezbjednosnim procjenama vezanim za taj skup.

Duraković je nakon tog sastanka izjavio novinarima da ga je kao predsjednika organizacionog odbora Vilić obavijestio da se stanje bezbjednosti stalno prati i da je dobro, da nema ništa što bi moglo izazvati pometnju i da ga to čini srećnim i zadovoljnim.

Poštujući pravila službe, Vilić tada nije dao izjavu novinarima, ali je potvrdio da je Duraković rekao sve što je važno i da se slaže sa njegovom izjavom.

Vilić je i dalje na mjestu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela od koje se očekivalo da prikupi dokaze i identifikuje napadače na Vučića.

Međutim, nameće se još jedno pitanje vezano za pripreme i organizovanje komemoracije u Potočarima te 2015. godine. Naime, neposredno pred održavanje komemoracije iznad grobnih mjesta u gornjem dijelu Memorijalnog centra izgrađena je betonska tribina i mnogi su se čudili, a članovi nekih bošnjačkih udruženja su izražavali proteste, pitajući što će tribina u groblju i konstatujući da to nije igralište.

Objašnjenje je dato da je tribina izgrađena za smještaj stranih državnika i diplomata iz neislamskog svijeta koji dolaze na komemoracije, a ne učestvuju u vjerskom obredu u objektu "musala".

Nakon polaganja cvijeća na centralno spomen-obilježje na komemoraciji te 2015. godine nekoliko delegacija iz zapadnih zemlja krenulo je prema toj tribini, a kada se prema njoj uputio Vučić došlo je do napada kamenicama, busenjem i grumenovima zemlje sa iskopanih raka, upaljačima, flašama, papučama i drugim predmetima uz psovke, opštu galamu i povike "ubij četnika".

Predmeti su letjeli sa svih strana iz okupljene mase.

Zašto više nikada ni jedna delegacija nije upućena na tu tribinu nakon 2015. godine i nemuslimanske delegacije poslije polaganja cvijeća napuštaju Memorijalni centar?

Da li je tribina napravljena planski da bi se "presudilo" Vučiću?

Odgovori na ova pitanja čekaju se već šest godina.

Da li je 2015. godine ta tribina izgrađena slučajno i sa iskrenom namjerom ili je u pitanju bilo nešto drugo? Možda će jednog dana pravosuđe BiH dati odgovor! Da li je šest godina ćutanja malo?