VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika24/07/2021

NEZAPAMĆENO PRAVNO NASILJE VALENTINA INCKA

 

DOBOJ, 24. JULA /SRNA/ - Predsjednik Zavičajnog udruženja "Zavidovićani" Zoran Blagojević ocijenio je da odlazeći visoki predstavnik provodi nezapamćeno pravno nasilje nad srpskim narodom dok odgovorni za etničko čišćenje Srba sa područja Vozuće i Ozrena i za stravične zločine nisu sankcionisani.

 

Blagojević smatra da se sada može očekivati da će svaki pokušaj Srba, pogotovo sa područja Vozuće, da se utvrde i sankcionišu odgovorni za zvjerska mučenja i stradanja Srba sa ovog područja, političko Sarajevo iskoristiti da se kod Tužilaštva BiH okarakteriše i podvede pod "negiranje zločina i genocida".

On je naveo da pravosudni organi na nivou BiH gotovo ništa ne preduzimaju u predmetima kada su žrtve Srbi.

Blagojević je podsjetio da je sprovedeno etničko čišćenje 40.000 Srba sa zeničke regije i počinjeni stravični zločini, koji se mogu podvesti pod genocidne u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i na Ozrenu.

On je naveo da je po direktnoj naredbi lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića 10. septembra 1995. godine pokrenuta ofanziva kada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Blagojević smatra da je nedopustivo da se odgovorni za to nesankcionišu, te da na žalost nametnuta odluka o dopuni Krivičnog zakona BiH vodi u tom pravcu.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".