VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura30/07/2021

PREDSTAVA O ZNAČAJU GUSALA U SRPSKOJ ISTORIJI PREMA OPISIMA STRANIH AUTORA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 30. JULA /SRNA/ - Udruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske organizovalo je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavu "Ilirska pisma" o značaju gusala u srpskoj istoriji i narodnoj književnosti prema izvještajima i opisima stranih autora.

 

"Ova predstava istorijsko-dokumentarnog, dramsko-recitatorskog i muzičko-folklornog karaktera održana je po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, na praznik Ognjena Marija“, rekao je novinarima predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika Zoran Rebrinović.

On je istakao da je cilj ovog jedinstvenog kulturnog događaja očuvanje i oplemenjivanje kulture sjećanja na strane autore koji su pisali o teškoj istoriji srpskog naroda i njegovoj borbi za slobodu, čast i dostojanstvo kroz vijekove.

Prema njegovim riječima, jedan od najvrednijih stranih pripovjedača bio je Artur Evans, koji je sa svojim savremenicima bio šokiran siromaštvom i teškim položajem Srba u tadašnjem srcu Evrope, što je bila posljedica viševjekovne osmišljene strategije turskih vlasti na ovim prostorima.

U programu su učestvovali narator Miljan Maksimović, članovi dramsko-muzičke i muzičko-folklorne sekcije KUD-a "Bratstvo" iz Vojkovića i solista Anja Radonja.

Scenarista predstave je etnolog i antropolog Branko Pjević.

Predstava je održana uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Posjetioci su bili u prilici da daju dobovoljne priloge u humanitarne svrhe, za pomoć teže oboljelim licima, a prikupljenim sredstvima raspolagaće Gradska organizacija Crvenog krsta.

Predstavi je prisustvovao i Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika.