VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 06/09/2021

VRAĆANjE DINARI - PLANINI KOJA PRKOSI

 

GUBIN, 6. SEPTEMBRA /SRNA/ - Da narod Livanjskog polja vjeruje u bolje dane, pokazuje i izgradnja crkveno-narodnog konaka u srpskom selu Gubin nadomak Livna, koje je posjetio monah Serafim, starješina Manastira Svetog proroka Ilije u selu Kacapun u vranjskoj eparhiji.

 

"Moji preci potiču ispod Dinare, malog sela Gubina u srcu Livanjskog polja. Kao dječak dolazio sam u selo i tu provodio raspuste, čuvajući krave pokojnoga dede sve do ratnih dešavanja", priča monah Serafim.

Otac Serafim monaškim životom živi već 14 godina.

"Dinara je za mene početak detinjstva. Ona mi čuva lepe uspomene na neko lepše vreme. Molim se Bogu da me primi da Božijom promisli služim kao monah ispod Dinare", kaže otac Serafim.

Prema njegovim riječima, mnogo je danas onih koji su otišli od svoje Dinare u svijet, ali uvijek su se vraćali i pričali o planini koja prkosi.

"Dinara je planina koja postoji kao stub između istoka i zapada i uvijek je čuvala srpski narod od Turaka sa jedne strane i Zapada sa druge strane", kaže monah Serafim.

Monah Serafim ističe važnost vjere za srpski narod.

"Vera nas čuva od zaborava i drži budne kad posustanemo, snaži nas kad krenemo da se borimo sa životnim iskušenjama i drži nas kao spomenike nekog prošlog vremena za neko novo vreme", istakao je otac Serafim.

Parohijani Gubinske parohije svake godine krajem avgusta organizuju druženje povodom slave Hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Obraduje im se pusto Livanjsko polje, baš kao što se obradovalo i monahu Serafimu koji je sa juga Srbije došao pod Dinaru.