VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 21/09/2021

JARINjE I BRNjAK - SIMBOLI ODBRANE I PROPADANjA

 

Mjere reciprociteta Kurti uvodi u predvečerje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, zakazanih za 17. oktobar, da bi povećao rejting, jer su pala u vodu obećanja da će sasjeći kriminal i korupciju, da će povećati plate u zdravstvu i prosvjeti, da će svi koji su počinili bilo koje krivično djelo završiti u zatvoru nezavisno da li su "učesnici rata-pripadnici UČK" ili novopečeni biznismeni koji su do bogatstva došli zloupotrebom funkcija i službenih položaja, zaposijedanjem srpskih imanja i imovine

 

Piše: Neđeljko ZEJAK

PRIŠTINA, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ - Aktuelni predsjednik privremene vlade Kosova Aljbin Kurti jučerašnjom odlukom o uvođenju recipročnih mjera realizovao je obećanje dato na inauguracionoj sjednici parlamenta samoproglašenog Kosova 22. aprila.

On je tog dana u ekspozeu rekao da je pitanje dana, nedjelje, ne i mjeseci kada će primijeniti recipročne mjere prema Srbiji.

Nepunih pet mjeseci kasnije, on je izdao naredbu ministru unutrašnjih poslov u njegovom kabinetu Dželjalu Svećli da blokira sve administrativne prelaze i zabrani ulazak sa srpskim registarskim oznakama i oznakama gradova sa Kosova i Metohije koje izdaju izmještena policijske stanice sa Kosova i Metohije u centralnoj Srbiji.

"Na svim vozilima na teritoriju Kosova /i Metohije/ moraju imati probne tablice", saopštio je Svećla i pojasnio da se odluka o zabrani kretanja vozilima sa srpskim tablicama odnosi i na vozila čije tablice imaju oznaku nekog od gradova sa Kosova i Metohije, PR /Priština/, GL /Gnjilane/, UR /Uroševac/, PE /Peć/, PZ /Prizren/ i KM /Kosovska Mitrovica/.

Recipročne mjere, kako je to Kurti najavio, uz zabranu kretanja sa srpskim tablicama su uvedene i u dijelu koji se odnosi na zabranu slobodnog ulaska zvaničnicima države Srbije.

Svaki ulazak na teritoriju Kosova i Metohije predstavnicima srpskih državnih institucija odobravaju kosovska ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova, prema prethodno, posredstvom Kancelarije za vezu Srbije u Prištini, podnijetom zahtjevu.

Do sada je zabranjen ulazak predsjedniku Komisije za nestala lica u Vladi Srbije Veljku Odaloviću i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petku Petkoviću.

Kurti je najavio da će ubrzo uvesti i mjere reciprociteta u trgovini, pa će na Kosovo i Metohiju, ako Kurti ostane dosljedan, moći da se uveze ili izveze roba iste vrijednosti.

U izvorima bliskim Kurtijevom kabinetu Srni je rečeno da "Kurti planira da uspostavi punu kontrolu sjevera Kosova, zbog čega je na administrativne prelaze Jarinje, na putu Leposavić-Raška, i Brnjak, na putu Novi Pazar-Zubin Potok, uputio stotinak do zuba naoružanih pripadnika Specijalne jedinice Rosu".

Mjere reciprociteta Kurti uvodi u predvečerje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, zakazanih za 17. oktobar, kako bi povećao rejting, jer su pala u vodu obećanja da će sasjeći kriminal i korupciju, da će povećati plate u zdravstvu i prosvjeti, da će svi koji su počinili bilo koje krivično djelo završiti u zatvoru nezavisno da li su u pitanju "učesnici rata-pripadnici UČK" ili novopečeni biznismeni koji su do bogatstva došli zloupotrebom funkcija i službenih položaja, zaposijedanjem srpskih imanja i imovine, imovine kojom su raspolagale zadruge i takozvanim državnim utrinama i pašnjacima.

Kurti kupuje glasove uvođenjem recipročnih mjera, zaboravljajući kako se uveliko među običnim ljudima ponavlja da su njegovi prethodnici, počevši od Hašim Tačija do Ramuša Haradinaja, gubili podršku naroda upravo zbog mjera reciprociteta ili pokušaja uspostavljanja pune institucionalne vlasti Kosova na sjeveru pokrajine u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i dijelu teritorije Kosovske Mitrovice zvane sjeverna Kosovska Mitrovica.

Administrativni prelazi u Jarinje i Brnjak postali su simboli odbrane i simboli propadanja.

Oba prelaza su zapaljena i istaknute srpske trobojke iste noći 2008. godine kada je u Prištini donijeta odluka o jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Tači je, kao i Kurti juče, uputio jake snage Rosu na Brnjak i Jarinje kako bi pod uspostavio kontrolu putnika i robe. U sukobima do kojih je došlo na putevima od Zvečana do Leposavića, dalje prema Jarinju i na putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok-Brnjak 2011. godine povrijeđeno je više desetina Srba i ubijen je pripadnik Rosu Enver Zumberi.

Uslijedio je period nazovi vladavine Ramuša Haradinaja, koji je, takođe, u predvečerje parlamentarnih izbora novembra 2018. godine uveo stopostotnu carinsku tarifu na svu robu iz centrlne Srbije.

Nazovi Vlada Avdulaha Hotija je samo nekoliko nedjelja po preuzimanju vlasti ukinula tarifu na srpsku robu jer su ekonomisti i kosovski biznismeni preračunali da roba koja se u zamjenu dovlači iz Italije, Njemačke, Turske i Grčke duplo skuplja od one proizvedene u centralnoj Srbiji.

I juče i danas i sutra će Kurti, kao što su to radili Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Avdulah Hoti, tvrditi da su uspostavili potpunu kontrolu na sjeveru Kosova, kao što su to uradili u ostalih šest kosovskih opština Gračanici, Štrpcu, Novom Brdu, Klokotu, Partešu i Ranilugu, bez obzira na činjenicu da je saobraćaj, odnosno svaki prolazak ili prelazak preko Brnjaka i Jarinja, stao.

Iako je ulazak i kretanje po sjevernim opštinama obustavljeno zbog velikog broja pripadnika Rosu jedinica raspoređenih na svim putnim pravcima i raskrsnicama, Srbi su spremni da istraju u stavu da Brnjak i Jarinje ne mogu biti državni prelazi i da ih od majke Srbije ne može odvojiti Kurtijeva naprasna, kako to i sami Albanci kažu, svojeglava odluka o mjerama reciprociteta.