VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija24/09/2021

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI SA AKCENTOM NA ORGANSKU PROIZVODNjU

 

BANjALUKA, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predstavnici privrednih komora Republike Srpske i Srbije potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije sa posebnim osvrtom na oblast organske proizvodnje - grupacije organskih proizvođača.

 

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je novinarima nakon potpisivanja da je uloga privrednih komora Srpske i Srbije da u međusobnoj saradnji razmjenjuju iskustva, te da kroz razne seminare obuče poljoprivredne proizvođače i da ih povežu sa sertifikacionim kućama.

On je naveo i da je uloga privrednih komora i da zajednički nastupaju na sajmovima sa privrednicima iz Srbije.

Ćorić je istakao da je u okviru Privredne komore Republike Srpske formirana grupacija od 100 organskih proizvođača, od kojih je 50 svoje proizvode već sertifikovalo po standardima koje zahtijevaju takvi proizvodi.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Veljko Jovanović ukazao je na značaj organske proizvodnje koja je budućnost naročito u oblasti prehrambene industrije.

"Potpisivanje ovog sporazuma je prethodnica jednog sporazuma koji ćemo potpisati u narednim sedmicama, a to je sporazum o međusobnom priznavanju standarda u organskoj proizvodnji između Srbije i Republike Srpske", rekao je Jovanović.

Jovanović je zaključio da je važno da nemamo granice kada je riječ o kretanju robe i da to bude što brže i efikasnije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić otvorio je danas u Banjaluci u Tržnom centru "Delta planet" Prvi sajam organskih proizvoda Republike Srpske.