VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija24/09/2021

PODRŠKA PROJEKTIMA PROŠIRENjA VODOVODA U NOVOM SELU I ZASAVICI

 

ŠAMAC, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković rekao je danas u Šamcu da će podržati projekte proširenja vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Novo Selo i Zasavica.

 

On je istakao da će svaki projekat koji bude aplicirala opština Šamac nastojati da lično podrži.

Jerković je rekao novinarima da je sa načelnikom opštine Šamac Đorđem Milićevićem razgovarao o realizovanim i budućim projektima, te dodao da su mnogi projekti imali podršku Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

On je istakao da povratnicima treba pomoći u ovom teškom vremenu kada je sve manje donatora za obnovu ratom porušenih kuća.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je saradnja sa potpredsjednikom Republike Srpske i, generalno, sa hrvatskom koalicijom svih pet godina na visokom nivou, te da ta saradnja ima kontinuitet.

On je podsjetio da su tokom proteklih pet godina redovno stizala sredstva na ovo područje kada je riječ o projektima Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Vlade Republike Srpske ili Fonda za povratak BiH.

Milićević je istakao da su prije mjesec dana realizovali projekat sanacije Društvenog doma u povratničkoj mjesnoj zajednici Kornica u vrijednosti od 27.000 KM, gdje je Fond za povratak BiH obezbijedio 20.000 KM, a opština Šamac 7.000 KM.

On je istakao da mu je drago što je današnjem sastanku prisustvovao i načelnik opštine Brod Zoran Vidić jer je problematika povratnika gotovo ista na području Posavine - Broda, Šamca, Modriče i Vukosavlja.

"Razgovarali smo o određenom dijelu projekata koji je ovdje nevladin sektor iz oblasti povratničke populacije aplicirao prema Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije, a još nemamo konačnog odgovora i, s druge strane, šta su naša interesovanja lokalne samouprave kada je riječ o narednom periodu", naveo je Milićević.

On je napomenuo da im je u planu u narednom periodu realizacija dva projekta proširenja vodovodne mreže u Novom Selu i Zasavici, gdje očekuje podršku Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, te da bi jedan dio obezbijedila opština Šamac, a vidljiva je i spremnost stanovnika mjesnih zajednica da učestvuju.