VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti25/09/2021

U PRANjANIMA OBILJEŽENO 77 GODINA OD OPERACIJE "HALIJARD"

 

BEOGRAD/GORNjI MILANOVAC, 25. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Memorijalnom centru na Galovića Polju u Pranjanima danas je obilježeno 77 godina od operacije "Halijard", u kojoj su pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini i lokalno stanovništvo omogućili evakuaciju oko 500 savezničkih avijatičara koje su snage nacističke Njemačke oborile u Drugom svjetskom ratu.

 

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca uz emitovanje himni SAD i Srbije, nakon čega je služeno u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Pranjanima, a izvršena je i dodjela sertifikata u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u ovom mjestu.

U okviru ceremonije otkriven je spomenik posvećen pripadnicima Vojnoobaveštajne službe SAD i srpskim saveznicima, koji su planirali i uspješno izveli spasilačku misiju.

Obilježavanju je prisustvovala potpredsjednik Vlade Srbije Maja Gojković, kao izaslanika predsjednika Srbije, te predstavnik Ambasade SAD u Srbiji.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici srpske i američke vojske, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, predstavnici Fondacije Misije "Halijard" i mještani pranjaskog kraja, prenio je RTS.

Operacija "Halijard" je najuspješnija spasilačke misija u Drugom svjetskom ratu. Počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali mještani Pranjana i okolnih sela.

Operacija pod nazivom "Vazdušni most" smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

Sa improvizovanih pista u Srbiji i BiH, kod Doboja, evakuisano je 500 savezničkih avijatičara, od čega 417 Amerikanaca.