VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti25/09/2021

"MISIJU HALIJARD" UVRSTITI U DRŽAVNI PROGRAM OBILJEŽAVANjA

 

BEOGRAD, 25. SEPTEMBRA /SRNA/ - Potpredsjednik Vlade Srbije Maja Gojković predložila je da "Misija Halijard" bude uvrštena u Državni program obilježavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije da bi se odala zaslužena počast jednoj od najvećih vojnih akcija tokom Drugog svjetskog rata.

 

"Očekujemo da ta inicijativa bude prihvaćena već na narednoj sednici Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova", rekla je Gojkovićeva na obilježavanju 77 godina od te misije u Pranjanima, kojem je prisustvovala kao izaslanik predsjednika Srbije.

Ona je istakla da je "Misija Halijard" simbol solidarnosti i požrtvovanja u borbi za slobodu, a to nikada više ne smije biti žrtva zaborava.

Ona je podsjetila da i Republika Srpska od 2020. godine, u Boljaniću pored Doboja, 4. septembra obilježava godišnjicu Misije, uz ocjenu da je velika stvar što se može reći da je srpski narod u ovoj slavnoj operaciji stajao na boljoj i pravednijoj strani čovječanstva.

"Obaveza nas kao njihovih potomaka je da uspomenu na ovaj herojski čin čuvamo od zaborava i obeležavamo kako i dolikuje velikim delima“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je naglasila da ovaj blistavi čin humanosti usred ratnog vrtloga potvrđuje da je srpski narod i u najtežim trenucima vjeran slobodarskim principima.

Gojkovićeva je izrazila želju za daljom afirmacijom i jačanjem odnosa sa državama saveznicama iz Drugog svjetskog rata, među kojima SAD zauzimaju jedno od najistaknutijih mjesta, što bi se postiglo i svrstavanjem "Misije Halijard" u Državni program obilježavanja.

Gojkovićeva je podsetila da srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, nisu imali dilemu u pružanju podrške i skrivanju savezničkih pilota od neprijatelja, te da su sopstvenim rukama izgradili pistu – njihov put ka slobodi.

Ona je podsjetila da su nakon rata spaseni vojnici u SAD osnovali udruženje "Nacionalni komitet američkih vazduhoplovaca za pomoć generalu Mihailoviću i srpskom narodu", kao i da je tadašnji američki predsjednik Hari Truman 1948. godine posthumno odlikovao generala Mihailovića ordenom Legije zasluga.

Obilježavanju godišnjice spasilačke misije u Pranjanima prisustvovali su i ambasador SAD Entoni Godfri, komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi general-major Dejvid Tejbor, predsjednik Fondacije "Halijard" Džon Kapelo, predstavnici Vojske Srbije i drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u operaciji "Halijard".

Među prisutnima je bio i princ Aleksandar Karađorđevića, koji je u saopštenju istakao da su avijatičare koji su spaseni u Srbiji tokom misije Halijard često nazivali "zaboravljenih 500".

"To je zato što se istina o ovoj veličanstvenoj operaciji držala u mraku i što je veoma dugo bilo zabranjeno da se o njoj govori. Ali, istina se nikada ne može sakriti", naglasio je on, navodeći da su operaciju započeli i uspješno sproveli ljudi pod komandom neustrašivog vođe generala Dragoljuba Mihailovića i njegovog oca kralja Petra Drugog Karađorđevića.