VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/09/2021

DO KRAJA 2024. PET SPOMENIKA I MUZEJ U ČAST SRBIMA STRADALIM U 20. VIJEKU

 

ISTOČNO SARAJEVO, 25. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Istočnom Sarajevu danas su predstavljena idejna rješenja za pet spomen-obilježja i muzej u čast stradalim Srbima tokom 20. vijeka, koji će biti postavljeni na tom području.

 

Idejna rješenja predstavili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Pale Jovan Katić i Boško Jugović, a spomenici i institucija kulture sjećanja biće postavljeni na području ovih lokalnih zajednica.

Ćosić je naveo da je, prema okvirnoj procjeni, za pet spomen-obilježja i jednu instituciju kulture sjećanja potrebno pet do pet i po miliona KM, mimo projektovanja za izvođenje radova, da bi bili završeni najkasnije do kraja 2024. godine.

"Za zastavu na Trebeviću bi bilo potrebno 500.000 do 800.000 KM, korigovana `Kapija Grada` bi bila oko milion KM, spomen-obilježje u Parku `Sunce` do milion KM, te 2,5 miliona za izgradnju muzeja i spomenika u Palama. Iz budžeta grada će iduće godine sigurno biti isfinansirano spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja. Računamo i na podršku Vlade Republike Srpske", rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, bilo je govora da spomen-obilježje zauzima dio Spomen-parka "Vraca" od čega se odustalo jer je taj park područje zaštićenog nacionalnog spomenika, tu je i međuentitetska linija, a kulturom sjećanja ne želi se niko uvrijediti.

Ćosić je naveo da je dogovoreno da u Istočnom Novom Sarajevu bude spomen-obilježje stradalim civilima u 20. vijeku, odnosno stradalim civilima za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata i odbrambeno-otadžbinskog rata, da je idejno rješenje završeno, a spomenik će biti u Parku "Sunce".

"Kao centralna će biti postavljena statua anđela visine šest do osam metara, a sa strane stepenice kojima se u nebo uzdižu Srbi. Tu su i tri zidane makete Stare crkve na Baščaršiji, Sabornog hrama i Preobraženjske crkva koje govore o kontinuitetu trajanja Srba u Sarajevu kroz vijekove", rekao je gradonačelnik.

Ćosić je naveo da će iza zgrade buduće Muzičke akademije i Rektorata biti amfiteatar koji će biti ispod samog spomenika, dok će kod objekta Doma zdravlja biti postavljena fontana "Suza srpskih majki".

"Radiće se i led displej, biće na samom spomen-obilježju, a prikazivaće mjesta, vrijeme i imena stradalih. U ovaj dio uključujemo stručne ljude i boračke organizacije. Završen je idejni projekat i idemo u glavno projektovanje do kraja januara i uz pomoć Vlade Republike Srpske krećemo izvođenje radova tokom iduće godine", rekao je Ćosić.

Kad je riječ o drugom spomeniku, "Kapija Grada", za koji je prethodna Gradska uprava izradila idejno rješenje, Ćosić je naveo da je riječ o prilično impozantnom projektu, simboličkoj poruci koja govori o izlasku Srba iz Sarajeva u Istočno Sarajevo.

Kada je u pitanju treće spomen-obilježje, Ćosić je naveo da se još radi na idejnom rješenju postavljanja ogromne zastave Republike Srpske visine 40 metara na vrhu Trebevića koja će biti lokacijski kod tornja.

Govoreći o opštini Pale, započet je rad na izgradnji Muzeja odrbambeno-otadžbinskog rata, kao instituciji kulture sjećanja.

"U investicionom ciklusu Vlade Republike Srpske tražićemo mjesto da se ovaj muzej završi u idućoj godini. Angažovali smo ljude i radi se projekat spomenika žrtvama NATO bombardovanja, koji će biti ispred muzeja i činiće jedan kompleks. Glavni idejni projekat će biti završeni do kraja janura i biti prezentovani", rekao je Ćosić.

Na lokalitetu Goli Koran predviđeno je postavljanje spomenika radnog naziva "Oda Republici Srpskoj", koji je sličnog karatera kao i spomenik koji će biti na lokalitetu Park "Sunca".

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Katić izjavio je da spomen-obilježje u parku neće ugroziti nijedno drvo već će taj lokalitet dodatno uljepšati.

"Kao opštinska uprava pokušaćemo uklopiti još pješačkih staza kako bi dodatno obagatili sam sadržaj. Ova spomen-obilježja su potrebna Istočnom Novom Sarajevu jer je naša moralna obaveza prema žrtvama kako proteklog odbrambeno-otadžbinskog, tako i Prvog i Drugog svjetskog rata, da se sjećanje na stradale nalazi na jednom spomen-obilježju", naveo je Katić.

Načelnik opštine Pale Jugović ističe da je iduća godina značajna, jer je 30 godina od stvaranja Republike Srpske, a ova opština je imala posebnu ulogu zbog institucija koje su tu tada bile smještene i donosile važne odluke u procesu stvaranja Srpske.

"Sretan sam što smo napravili jedinstvenu odluku da se u Palama podignu dva spomen-obilježja i Muzej odbrambeno-otadžbisnkog rata za koji je u toku ove godine uloženo pola miliona KM. To je najbolji način da njegujemo kulturu sjećanja, već su prošle tri decenije od stvaranja Republike Srpske, a generacije koje dolaze treba da znaju na koji načni su je njihovi preci stvarali i branili", dodao je Jugović.