VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura09/10/2021

UČENICI OBILJEŽILI 129 GODINA OD ROĐENjA IVE ANDRIĆA

 

VIŠEGRAD, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Učenici višegradske Srednje škole "Ivo Andrić" obilježili su 129 godina od rođenja nobelovca, polaganjem cvijeća na spomenik velikom piscu kraj višegradske ćuprije i u Andrićgradu.

 

Direktor Srednje škole Divna Vasić rekla je da se Andrić cijelog života osjećao Višegrađaninom.

"Poznato je da je odrastao u Višegradu kod svoje tetke Ane i tetka Ivana Matkovščika, koji su ga odgajali sa mnogo ljubavi. Osim njih, njegovo djetinjstvo obilježili su i Višegrađani - učitelj LJubomir Popović o kojem je kasnije napisao priču, zatim služavka Ajkuna Hreljić, koja ga je svakodnevno vodila u školu", navela je Vasićeva.

Ona je podsjetila da je Andrić prestao da dolazi poslije smrti poočima i pomajke u Višegradu 1927. godine.

"Međutim, u drugoj polovini 20. vijeka, kada je već postao afirmisan i cijenjen veliki pisac tri puta je posjetio Višegrad - 1953, 1963. i 1972. godine. To je bio i njegov oproštaj od grada djetinjstva. Kažu da je sjetno rekao odlazeći iz Višegrada, uvijek je uzbudljivo i zabavno posjetiti mjesto svog djetinjstva i sjetiti se predjela koje ste nekada napustili, a ustvari ih nikada niste zaboravili. Eto, velike i duboke veze Andrića sa svojim zavičajem", naglasila je Vasićeva.

Ona je rekla da je ova godina jubilarna jer se navršava 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade i 50 godina od proglašenja Andrića počasnim građaninom Višegrada.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku. U Višegradu je završio osnovnu školu, u Sarajevu srednju, a studirao je Filozofiju – Odsjek za slovenske književnosti i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.

Andruću je 1961. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost za roman "Na Drini ćuprija".