VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/10/2021

KONCERTOM "ZAGREBAČKIH SOLISTA" ZAVRŠEN FESTIVAL "JESENjA SONATA"

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Koncertom jednog od najboljih evropskih gudačkih orkestara "Zagrebački solisti", u Banjaluci je završen 4. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata".

 

Na koncertu u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci "Zagrebački solisti" izveli su kompozicije Kelemana, Mocarta, Šuberta i Bokerinija, pokazavši svu raskoš i bogatstvo jedinstvenog izvođačkog izraza ovog gudačkog ansambla, saopšteno je iz ovog kulturnog centra.

Zagrebačke soliste čine: Sreten Krstić - koncertni majstor, Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Davor Filips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin – violine, Hrvoje Filips, Marko Otmačić – viole, Smiljan Mrčela, Jasen Čelfi – violončela i Mario Ivelja – kontrabas.

Oni izvode repertoar koji uključuje barokna, klasična, romantična, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktuelizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija domaćih kompozitora. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za renomirane izdavačke kuće iz evrope i svijeta.

"Posljednji put `Zagrebački solisti` u Banjaluci su nastupili 1989. godine i ovo je za nas bio vrlo bitan koncert i povratak u ovaj lijepi grad, u ovu nevjerovatnu dvoranu. Nastupili smo u mnogim dvoranama, a ova u Banjaluci je jedna od najboljih u cijelom svijetu. Zaista je veliko iskustvo svirati ovdje i vrijedilo je doći", rekao je violinista Krunoslav Marić.

Festivala kao što je "Jesenja sonata", dodaje on, treba biti više.

"Vrhunska muzika se treba čuti više. Često imamo mogućnost da sviramo i u drugim gradovima u okruženju. Bili smo nedavno u Beogradu, Sarajevu, Crnoj Gori, LJubljani i zaista uvijek veseli kada se radi jedan ovako dobar program u našoj sredini. Sve pohvale organizatoru za program ovogodišnjeg festivala", naglasio je Marić.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović ističe da je ovaj festival već postao tradicionalan i prepoznatljiv, te izrazio uvjerenje da će u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene.

"Pored naše osnovne namjere da i u ovim složenim okolnostima ne prekinemo tradiciju održavanja festivala, nakon pet uspješno realizovanih koncertnih večeri i nastupa eminentnih muzičkih umjetnika iz Austrije, Srbije, Italije, Hrvatske i Republike Srpske, moglo bismo neskromno zaključiti da je iza nas najbolje izdanje `Jesenje sonate` do sada", istakao je Matović.

On je naglasio da će Banski dvor nastojati da održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji, konstantno radeći na njihovom razvoju i unapređenju u produkcijsko-organizacionom i kvalitativnom smislu.

Kao i na svim proteklim događajima u Banskom dvoru tokom svake festivalske večeri bilo je obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Pokrovitelji festivala su Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a banka partner Banskog dvora je Adiko banka.