VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/10/2021

BEZ MINA PODRUČJE LENDIĆI U GRAČANICI

 

SARAJEVO, 13. OKTOBRA /SRNA/ - Područje Lendići u opštini Gračanica uspješno je deminirano na sumnjivoj površini od 654 metra kvadratna i tako stvoreno bezbjedno okruženje za povratak prijeratnog stanovništva, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u BiH, čija je Savezna vlada u ovoj godini obezbijedila oko tri miliona evra za humanitarno deminiranje u BiH.

 

Organizacija za deminiranje "Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH" predala je područje Lendići nakon oslobađanja zemljišta od mina. Na tom području je uništeno 13 mina različitih tipova i devet visokoeksplozivnih, opasnih ostataka municije.

"Uklanjanjem minske opasnosti na lokalitetu Lendići stvoreno je bezbjedno okruženje za povratak prijeratnog stanovništva i mogućnost korištenja šumskih površina u svrhu sječe drveta i ogreva, ali prije svega se sada poljoprivredne površine mogu ponovo obrađivati", navedeno je u saopštenju i istaknuto da je postignuto bezbjedno okruženje za stanovnike okolnih naselja.

Njemačkom donacijom od oko tri miliona evra različite organizacije za deminiranje u raznim dijelovima BiH uspjele su očistiti sumnjive površine od mina i ostalih opasnih ostataka municije iz rata.

Od 1997. godine Savezna vlada Njemačke stavila je na raspolaganje oko 40 miliona evra za humanitarno deminiranje u BiH, kako bi preostala sumnjiva površina od mina ponovo postala upotrebljiva za lokalno stanovništvo.