VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/10/2021

MINISTRU MILUNOVIĆU URUČENO PRIZNANjE UDRUŽENjA KORPUSNE POLICIJE

 

BANjALUKA, 13. OKTOBRA /SRNA/ - Udruženje građana "Prvi bataljon Vojne policije 1. Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske" dodijelilo je priznanje ministru rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Dušku Milunoviću za doprinos njegovanju tradicije korpusne policije.

 

Zahvalnicu je uručio počasni predsjednik Udruženja Željko Zorić, koji je zahvalio ministru Milunoviću na svesrdnoj, višegodišnjoj pomoći i podršci koju im pruža u realizaciji programskih aktivnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prvi bataljon vojne policije 1. Krajiškog korpusa jedini je bataljon Vojske Republike Srpske koji je odlikovan dva puta - ordenom Nemanjića i medaljom Petra Mrkonjića.

Tokom Odbrambeno–otadžbinskog rata poginulo je 69 pripadnika bataljona koji su u prosjeku imali 24 godine.

Jedna od najslavnijih bitaka Prvog bataljona vojne policije 1. Krajiškog koprpusa, poznatog i pod nazivom Korpusna policija, bila je operacija "Koridor-92".

Pripadnici ovog bataljona, goneći neprijatelja, sastali su se 26. juna 1992. godine u selu Čardak sa jedinicama Istočno-bosanskog korpusa, čime je "Koridor života" probijen i čime je došlo do spajanja istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske.