VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/10/2021

SVJEDOK IZBRISAO DIO PORUKA U VIBER GRUPI

 

SARAJEVO, 13. OKTOBRA /SRNA/ - U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH /FBiH/ Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović danas je rekao da je djelimično izbrisao dio poruka u viber grupi "Gensek", preko koje je komunicirao sa Editom Kalajdžić.

 

Svjedok je rekao da je pokretanjem hajke u medijima u vezi sa respiratorima dobio uputstvo da on, premijer i Edita Kalajdžić brišu sve poruke u ovoj viber grupi.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, da se u "Gensek" grupi spominje "Seb", Ganibegović je objasnio da je to Sebija Izetbegović, direktor KCUS-a u Sarajevu.

Ganibegović i Kalajdžićeva vodili su razgovor 23. aprila 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa "Srebrenom malinom" o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžićevoj proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti.

U komunikaciji od 28. marta 2020. u viber grupi "Gensek" Kalajdžićeva se obratila Ganibegoviću rekavši "Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant", prenose federalni mediji.

Ganibegović odgovara: "Je li ovo tačno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi?"
Tokom komunikacije koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović kaže: "Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao".

Kalajdžićeva odgovara: "Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve".

Na insistiranje tužioca Pašića, Ganibegović je objasnio o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvalnici Fikretu Hodžiću i "Srebrenoj malini" zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

Odgovarajući na pitanje Novalićevog advokata Vasvije Vidović, Ganibegović je rekao da je u martu i aprilu prošle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da niko drugi to nije htio da uradi.

Na narednom pretresu, zakazanom za petak, 15. oktobra, odbrana će nastaviti sa ispitivanjem ovog svjedoka.