VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika15/10/2021

VLASTI SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA - IZVOR DESTABILIZACIJE

 

BEOGRAD, 15. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je u Njujorku da je bezbjednosti Srba na Kosovu i Metohiji u proteklih šest mjeseci ugrožena mnogobrojnim napadima kojim su bili izloženi, te istakao da su institucije samoproglašenog Kosova izvor destabilizacije koji mora biti zaustavljen odlučnim djelovanjem međunarodne zajednice.

 

Selaković je na sjednici Savjeta bezjednosti UN istakao da institucije samoproglašenog Kosova jednostranim potezima i nasilnim akcijama žele da obrišu deset godina postojanja dijaloga Prištine sa Beogradom.

On je naveo da su Srbi na Kosovu i Metohiji u proteklih šest mjeseci bili izloženi mnogobrojnim napadima koji svjedoče da se svakodnevno ugrožava njihova bezjednost i da se direktno krše svi dogovori postignuti u okviru Briselskog sporazuma i dijaloga Beogarada i Prištine.

"Najnoviji napad na sever Kosova je deveti upad policajaca i specijalaca naoružanih dugim cevima. U tom napada uranjeno je deset civila, a jedan je u kritičnom stanju pošto je pogođen sa leđa", naglasio je Selaković.

On je podsjetio da je povod za oružanu akciju protiv nenaoružanih civila bila
borba protiv organizocvanog kriminala i šverca.

"Međutim, članice Saveta bezbjednosti UN treba da znaju da je jedan važan globalni cilj iskorišćen oružanim napadom na nenaoružane civile koji je počeo oružanim atakom na apoteke, iz kojih se Srbi snabdevaju lekovima. Četiri dana upoči glasanja na izborima režim u Prištini je krenuo da dokaže svoj stav suprotan Rezoluciji 1244", rekao je Selaković.

Ukazujući da su institucije samoproglašenog Kosova prije toga oružanom akcijom pokušale da mijenjaju srpske tablice na automobilima, on je ocijenio da sve što prištinska vlast radi, koristeći teško napružane jedinice, govori o njenoj namjeri da sruši sve dogovore sa Beogradom.

"Igranje vatrom Prištine može da dovede do opasnih posledica. Izvor destabilizacije na Kosovu i Metohiji ima ime i zove se privremene institucije samouprave u Prištini. Jasno je da taj izvor mora da se zausatavi odlučnim delovanjem međunarodne zajednice", naglasio je Selaković.

Prema njegovim riječima, organizovana kampanja etnički motivisanog nasilja prema Srbima i drugim nealbancima mora da se zaustavi, a Priština mora da prekine sa praksom jednostranih poteza, usmjerenih na kršenje svih sporazuma, u šta spada i najnovije uvođenjetaksi na određene proizvode iz centralne Srbije.

On je istakao da Srbija svima želi da ukaže koliko je situacija na Kosovu i Metohiji dramatična, što pokazuju etnički motivisani napadi na Srbe, kamenovanje njihovih kuća, kao i ataci na spomenike kulture i vjerske baštine, od kojih su mnogi na listi UNESKO-a.

"Na meti napada su stari, deca, žene, hramovi i drugi objekti. To proizvodi osećaj nesigurnosti preostalih Srba i odvraća potencijalne povratnike kojima se, tim napadima poručuje šta ih čeka ako se vrate", rekao je Selaković.

Izdvojivši primjer povratnice u Đakovicu Dragice Gašić, koja je bila izložena fizičkom i verbalnom nasilju iako je prva i jedina povratnica u taj grad, Selaković je naglasio da je iz ovakvih slučajeva jasno zašto je održivi povratak Srba i drugih nealbanaca od 1999. godine ostvaren sa svega 1,9 odsto.

Podsjetivši da zajednica srpskih opština još nije formirana i da se Briselski sporazum stalno krši, što potvrđuje i nelegalna presuda Ivanu Todosijeviću oddvije godine zatvora, Selaković je zaljučio da Priština ne preduzima ništa da ispuni preuzete obaveze.

Govoreći o šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i radu UNMIK-a, Selaković je rekao da se Srbija zalaže da ta misija nastavi sa svojim djelovanjem u skladu sa Rezolucijom 1244 kako bi zaštitila Srbe i druge nealbance od nezakonitih ataka Prištine i osigurala mir i stabilnost.

Prema njegovim riječima, Srbija ostaje posvećena saradnji i dijalogu, zbog čega smatra da je važno da međunarodna zajednica, a naročito EU, utiču na Prištinu da poštuje potpisane sporazume.

"Smatramo da je međunarodno prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 i dalje neophodno kako bi Unmik i Eulkes obezbedili sisgurnost građana i vladavinu prava. UNMIK-u treba obezbediti neometan rad i odgovarajuća finansijska sredstva kako bi misija sprovela mandat, koji joj je poveren Rezolucijom 1244", naveo je Selaković.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani zatražila je na sjednici Savjeta bezbjednosti da se što prije okonča misija UN, te da se Prištini omogući mjesto među članicama svjetske organizacije.

"Unmik je formiran prije 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kako bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu", rekla je Osmanijeva, tražeći da se okonča misija UN i budžet iskoristi na bolji način.

Osmanijeva je optužila misiju UN da na "pogrešan način tumači događaje sa sjevera Kosova i na taj način šalje pogrešnu poruku", te zatražila da se vlastima u Prištini omogući članstvo u brpojnim međunarodnim organizacijama.