VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika15/10/2021

HRVATSKA KORISTI POPIS ZA ASIMILACIJU SRBA

 

BEOGRAD, 15. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas EU da pošalje jasnu poruku Vladi Hrvatske da je apsolutno neprihvatljivo da se popis stanovništva koristi kao perfidno sredstvo asimilacije preostalih Srba.

 

Linta je u saopštenju ocijenio da je očigledno da proustaške snage nastoje da se broj Srba smanji ispod trećine stanovništva u Vukovaru i u drugim lokalnim samoupravama u kojima živi znatan broj pripadnika srpskog naroda.

"Na taj način Srbi bi izgubili zakonsko pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što im garantuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina", upozorio je Linta.

On je ukazao da se na popisu stanovništa u Hrvatskoj, koji traje do 17. oktobra, dešavaju masovne zloupotrebe, čiji je cilj da se znatno smanji ionako mali broj Srba.

"Popisivači na terenu odbijaju da u rubrici nacionalnost za pripadnike srpske nacionalne zajednice napišu da su Srbi. Pojedini Srbi se žale da ih popisivači uopšte ne pitaju za nacionalnost već ih popisuju kao Hrvate sa skandaloznim obrazloženjem da su hrvatski državljani po nacionalnosti Hrvati“, naveo je Linta.

Ističući da postoje brojni drugi primjeri zloupotreba, on tvrdi da popisivači ne koriste računar, već podatke upisuju na komad papira, što izaziva opravdanu sumnju da pojedini Srbi neće biti popisani.

"Takođe, popisivači odbijaju da popišu one članove porodice, koji su tokom popisa bili privremeno odsutni na nekoliko časova ili dana, iako stalno borave u Hrvatskoj. Posebno je skandalozna činjenica da pojedini popisivači postavljaju provokativna pitanja Srbima u vezi učešća u ratu", upozorio je Linta.

On je podsjetio da su, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Srbi činili više od trećine stanovništva u 23 lokalne samouprave, naglasivši da Ustavni zakon garantuje srpskoj zajednici pravo na zamjenike gradonačelnika i načelnika opštine i odbornike ako njihov broj pređe 15 odsto ukupnog stanovništva u gradu ili opštini.