VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/10/2021

OTVORENA IZLOŽBA GUSALA

 

VIŠEGRAD, 16. OKTOBRA /SRNA/ - U Andrićgradu danas je otvorena izložba gusala "Nasljeđe koje spaja", na kojoj je predstavljeno oko 50 gusala.

 

Izložbu je organizovalo Guslarsko društvo "Rade Jamina", čiji je predsjednik Darko Lečić rekao da je ovo prva izložba gusala i ujedno prva u regiji, te da će u toku dana biti izabrane najljepše gusle, za koje predviđena novčana nagrada.

"Gusle su instrument koji povezuje srpski narod sa obje strane Drine, potire granice između republika. U guslama je sažeta sva istorija srpskog naroda. To je instrument koji je napravljen od prvog materijala u prirodi, a njihova starost govori o bitnosti i vrijednosti ovog instrumenta", naglasio je Lečić.

On je istakao da su na izložbu došli učesnici i guslari iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Uz izložbu je organizovan prigodan program epski deseterac uz gusle čuvara srpske istorije u okviru koga će nastupiti pjesnici, istoričari, guslari i izvorne grupe.

Ova manifestacija se održava uz podršku ministarstava kulture i informisanja i spoljnih poslova Srbije, preduzeća "Hidroelektrane na Drini" i opštine Višegrad.