VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/10/2021

IZETBEGOVIĆ MOGAO DA PREDLOŽI AMANDMAN O GENOCIDU NAD SRBIMA U DRUGOM SVJETSKOM RATU

 

ISTOČNO SARAJEVO, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Istoričar Draga Mastilović izjavio je da je Bakir Izetbegović, ako je već htio da bude politički korektan, mogao da predloži da se u nametnuti "Inckov zakon" o zabrani negiranja genocida ugradi amandman o genocidu nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu.

 

Mastilović je pojasnio da su ustaše i odredi muslimanske milicije tada na području srebreničkog sreza ubili 1.076 odraslih ljudi, 546 žena, 210 staraca i 430 djece.

"Njih 1.129 ubili su iz vatrenog oružja, devet objesili, 663 zaklali nožem, 348 izmrcvarili raznim metodama mučenja, 95 je umrlo kasnije od posljedica mučenja, a 18 ubijeno u logorima", naveo je Mastilović.

On je istakao da su taj genocid preživjeli samo oni Srbi koji su uspjeli da prebjegnu u Srbiju.

Prema njegovim riječima, prijedlog Izetbegovića da bi u nametnuti "Inckov zakon" trebalo ugraditi i amandman o Jasenovcu nazvao jeskandalozan i više nego uvredljivim za srpski narod.

"Nema sumnje da oni koji neselektivno ubijaju od novorođenčeta u kolijevci do nepokretnog starca u postelji imaju genocidnu namjeru, jer žele da unište čak i biološku osnovu jednog naroda", poručio je Mastilović.