VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 31/10/2021

GONDOLA "POLJICE" - KRUNA OVOGODIŠNjIH KAPITALNIH INVESTICIJA

 

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan LJevnaić otkriva u intervjuu za Srnu novine u ponudi zahvaljujući kojim će ta olimpijska planina ove sezone biti ski-centar broj jedan u ovom dijelu Evrope

 

Priredio: Ognjen Begović

JAHORINA, 31. OKTOBRA /SRNA/ - Najveći projekat Olimpijskog centra "Jahorina" ove sezone je gondola "Poljice", sa svjetlosnim efektima i moderno dizajniranim stanicama i kabinama, izjavio je direktor ovog centra Dejan LJevnaić.

On je istakao da su vrijedne pažnje i dvije šestosjedne žičare "Rajska dolina" i "Trnovo", te sidro "Javor" i lift "Spust", kao potpuno nove instalacije koje će ove zime prevoziti skijaše na olimpijskoj ljepotici Jahorini.

"Zadovoljstvo mi je da predstavim sve investicije koje su u završnoj fazi realizacije i zahvaljujući kojima Jahorinu ove sezone pretvaramo u broj jedan ski-centar u ovom dijelu Evrope", izjavio je LJevnaić u intervjuu za Srnu.

On je naveo da Jahorina sada na svojih 47 ski-staza raspolaže sa ukupno 14 instalacija vertikalnog transporta i tri ski-vrtića za najmlađe posjetioce.

LJevnaić naglašava da je nova rasvjeta na Jahorini već zasijala na stazi "Novak Đoković", koja će prvi put ove sezone biti dostupna i za noćno skijanje, ambijentalno je uređen i gornji dio planine, a proširen je i dobro poznati ugostiteljski objekat "Olimpijski bar", koji će novu zimsku sezonu dočekati sa kapacitetom većim za 100 mjesta.

Prema njegovim riječima, sa novih sedam kilometara dugim sistemom za osnježavanje, Olimpijski centar "Jahorina" garantuje dobro pripremljene ski-staze.

LJevnaić pojašnjava da je gondola "Poljice" najsavremenija gondola na najfrekventijoj ski-lokaciji, sa najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat.

Polaz i izlaz ove gondole kreirala je poznata italijanska dizajnerska kuća "Pininfarina".

"U toku su finalni radovi na izgradnji šestosjeda `Rajska dolina`, koji je smješten u gornji dio planine – čuvenu Rajsku dolinu. Prije nekoliko dana smo radili testnu vožnju i sve funkcioniše odlično. Nestrpljiv sam da vidim reakcije skijaša. Izgradnjom ovog šestosjeda čiji je kapacitet 2.400 skijaša na čas biće smanjena gužva na najfrekventnijoj lokaciji na planini, a skijaši će imati priliku da uživaju u skijanju na najbajkovitijem dijelu Jahorine“, poručuje LJevnaić.

Govoreći o realizaciji projekata na području opštine Trnovo, LJevnaić navodi da je u toku i prebacivanje instalacije šestosjeda "Poljice" sa kapacitetom od 2.400 skijaša na čas u naselje Trnovo, gdje su prethodno izvršeni radovi na uređenju terena.

"Ovaj dio Jahorine dobija i nove ski-staze koje će biti prekrivene sistemom osnježavanja, a raspolagaće i ski-vrtićem sa pokretnom trakom i zabavnim rekvizitima za najmlađe“, dodao je LJevnaić.

On ističe da je najljepši dio Jahorine, čuvena Rajska dolina, dodatno upotpunjena sa još dva ski-lifta, nazvana "Javor" i "Spust", koji će prevoziti skijaše do polaza staze "Spust", gdje se 1984. godine održalo olimpijsko takmičenje.

Kapacitet ove dvije instalacije ukupno je 1.950 skijaša na čas.

LJevanić kaže da već postojeći "Tehnoalpin" sistem osnježavanja dobija svoju nadogradnju na sedam kilometara ski-staza, a realizacijom ovog projekta Jahorina će imati ukupno 18 kilometara ski-staza prekrivenih sistemom za vještačko osnježavanje.

"Jahorina je jedina planina koja je dobila tu privilegiju da njena ski-staza nosi naziv najboljeg tenisera na svijetu - Novaka Đokovića. LJubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvetljenja upravo ove staze, dužine 1.000 metara, što predstvlja dodatno proširenje ponude u večernjem terminu na ukupno pet kilometara ski-staza za noćno skijanje", naveo je LJevnaić.

LJevnaić ukazuje i na činjenicu da će polazna i izlazna stanica čuvenog dvosjeda "Ogorjelica", koji je najveći podsjetnik na period ZOI ’84, dobiti novi i moderniji izgled.

On smatra da će gosti i prijatelji Jahorine, takođe, uživati u čarima ugostiteljskog objekta "Olimpijski bar", koji je nadaleko poznat po najboljoj gastronomskoj ponudi, a smješten je na samom vrhu planine, kod velikog jezera, i koji dobija novu terasu sa najljepšim pogledom na planinske vrhove.

Terasa "Olimpijskog bara" biće proširena za 400 metara kvadratnih, odnosno 100 novih mjesta za uživanje uz kamin i nesvakidašnji planinski ambijent.

LJevnaić najavljuje i novi adrenalinski sadržaj "zip-lajn", smješten na vrhu Jahorine, dužine 250 metara, koji dominira i prelazi preko najatraktivnijeg dijela Jahorine te omogućava gostima da uživaju u nestvarnom pogledu i doživljaju leta nebom iznad velikog vještačkog jezera.

"U planu nam je veliki broj manifestacija zabavnog karaktera koje su interesantne i skijašima, ali i onima koji ne skijaju, a vole planinu i dobar provod. Na početku za sam ski-opening planiramo spektakularno otvaranje od 2. do 5. decembra, kada organizujemo gastro manifestaciju `Ćevap fest`, ali i koncerte", rekao je LJevnaić.

On za 3. decembar najavljuje prvi koncert, na kome će gosti imati priliku da uživaju u hitovima Tonija Cetinskog, za 4. decembar za dobar provod zadužen je Haris Džinović, a za 5. decembra Saša Matić. Karte za navedene koncerte od 1. novembra moguće je kupiti na www.kupikartu.ba.

Skijaši i gosti Jahorine ove zime imaće priliku da prisustvuju i takmičenju između proizvođača travničkog, banjalučkog, sarajevskog i veganskog ćevapa.

Nakon toga, nastavlja LJevnaić, u dva naredna vikenda ćemo imati mjuzik vik festivale, kada bi na Jahorini koncerte trebalo da održe skoro sve muzičke zvijezde iz regiona.

U petak, 10. decembra, goste će zabavljati "Vojaž", "Nuci", "Korona", "Gazda Paja", THC i "Devito".

Subota, 11. decembra, rezervisana je za nastupe Dragane Mirković, Mileta Kitića, Šemse Suljaković i Kemala Malovčića. Za petak, 17. decembra, zakazani su nastupi Seke Aleksić, Elme Sinanović, Andreane Čekić, Indire Radić i Milice Pavlović, a u subotu, 18. decembra, goste Jahorine zabavljaće "Bijelo dugme", "Divlje jagode" i "Riblja čorba".

"Uz ove manifestacije, skijaše će obradovati i popust na ski-karte – prvi promo-period sa popustom od 50 odsto važeći je na sve ski-karte koje se kupe i iskoriste u terminu do 2. do 5. decembra, potom od 9. do 12. decembra takođe je popust do 50 odsto. Nakon toga, nizaće se promo-periodi sa popustom od 20 odsto u terminima od 20. do 23. januara, od 27. do 30. januara i posljednji promo-period u nizu će biti od 10. do 13. marta naredne godine“, precizirao je LJevnaić.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja ski-sezona na Jahorini biće zatvorena sa "Vinter medžik baj brodolom Jahorina" u martu, a tokom januara i februara biće upriličeni intro-partiji na stazama.

"U okviru ove manifestacije ugostićemo neke od najpoznatijih svjetskih imena elektronske muzike, kao što su Đanluka Vaci, Solomon, Fede le Grand, Hot Sins 82, Dimitri Vegas, Burak Jeter, Mahmut Orhan, Mark Najt, Debora de Luka, Plastik Fank, Kristijan Molnar i Petar Dundov", ističe LJevnaić.