VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 11/11/2021

BIVŠI SRPSKI LOGORAŠI UZNEMIRENI - NjIHOVI DžELATI JOŠ NA SLOBODI

 

Vijest da petorica osuđenih za zločine nad srpskim civilima u logorima "Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i kasarni "Krupa" u Zoviku ni nakon šest mjeseci od presude, nisu upućeni na izdržavanje kazne, uznemirila je i izazvala strah kod logoraša koji su preživjeli strašne torture u ovim logorima smrti...

 

Pripremila: Vera Bugarin

SARAJEVO, 11. NOVEMBRA /SRNA/ - Osuđeni za zločine nad srpskim civilima u zloglasnim logorima u Tarčinu, Pazariću i Zoviku Fadil Čović, Nezir Kadić, Bećir Hujić, Mirsad Šabić i Šerif Mešanović još su na slobodi, a svaki slučajni susret sa svojim dželatima kod žrtava budi potisnuta sjećanja na patnje i poniženja kroz koja su prošli.

Predsjednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije Slobodan Mrkajić rekao je Srni da ne shvata odluke Suda BiH da osuđene za zločine počinjene nad srpskim civilima u zloglasnim logorima drže na slobodi, dok Srbe odmah upućuju na izdržavanje kazne.

"Ne mogu da shvatim ni naše borce, udruženja i saveze da ne pokrenu neku peticiju ili inicijativu kako se i na ovaj način nanesena nepravda Srbima ne bi ponavljala", rekao je Mrkajić.


IZDRŽAVANjE KAZNE - PAPIROLOŠKI

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je Srni da ne vjeruje da će osuđeni za zločine nad srpskim civilima u ovim logorima završiti u zatvoru.

"Hoće papirološki, ali ne vjerujem da će izdržavati kaznu. Na papiru će pisati da su oni na izdržavanju kazni u Zenici ili nekom drugom zatvoru u Federaciji BiH /FBiH/, u koje šalju Srbe gdje trpe gore tortute nego za vrijeme rata jer ih obično zatvaraju sa umno poremećenim i nastranim zatvorenicima", kaže Mandić.

On smatra da Sud BiH i na ovaj način štiti zločince koji su mnogim srpskim civilima, među kojima su bili starci i žene, uzrokovali ogromne patnje.

Mandić kaže da zbog toga, ovi zločinci ne smiju doći u Republiku Srpsku jer će biti uhapšeni.

"Preživjeli logoraši, koji ponekad odu u FBiH, na ulici vide svoje dželate koji bi trebali biti u zatvoru. Tada se uglavnom sklanjaju od njih, jer im susret s njima budi sjećanje na patnje koje su doživjeli u privatnim i zvaničnim logorima, među kojima su i bivša kasarna `Viktor Bubanj` i Centralni zatvor u Sarajevu. U takvim situacijama ponovo im se javljaju zdravstveni i psihički problemi", naveo je Mandić.

On je naglasio da će Sudu BiH jedino vjerovati ako ove počinioce zločina nad srpskim civilima u zloglasnim logorima "Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i kasarni "Krupa" u Zoviku, pošalje u zatvor "Tunjice" u Banjaluci, u zatvorsku jedinicu u Foči ili bilo gdje u Republici Srpskoj.


PORODICE ŽRTAVA ĆE SVJEDOČITI O NEPRAVDI PREMA SRBIMA

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Jovan Golijan rekao je Srni da će porodice koje su prošle sve golgote rata i čije rane još nisu zarasle, dok su živi svjedočiti o nepravdi prema srpskim žrtvama sa kojima se svakodnevno susreću.

On je istakao da institucije BiH koje se bave ovakvim pitanjima i problemima, samo potvrđuju njihovo razočarenje i nepovjerenje.

Kada je riječ o zločinima počinjenim nad srpskim narodom, Golijanin kaže da zločinci dobijaju male ili oslobađajuće kazne i ne idu na izdržavanje kazni, a porodice žrtava kroz sudske postupke ne dolaze do saznanja o posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

"Kada bi znali koliko nas bole ovakvi postupci, možda bi bilo pravde. Oni to ne osjećaju, jer imaju naređenja da ovako djeluju, što nama ostavlja prostor za sumnju u sve i svakoga", naveo je Golijan.


SUD BiH - IZDRŽAVANjE KAZNI ODGOĐENO NA KRAĆI PERIOD

Iz Suda BiH kažu da su u predmetima "Fadil Čović i drugi" i "Šerif Mešanović", odmah po prijemu presude Apelacionog vijeća, izdali uputne akte za upućivanje na izdržavanje kazni zatvora za sva osuđena lica.

"Osuđenima Fadilu Čoviću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Mirsadu Šabiću i Šerifu Mešanoviću je nakon izvršenih vještačenja, a zbog akutne bolesti, odgođeno izvršenje kazni zatvora na kraći period", navedeno je iz Suda BiH u pisanom odgovoru Srni.

Advokat Miodrag Stojanović, koji je branio Mirsada Šabića, rekao je Srni da je za svog klijenta tražio odgodu odlaska na izdržavanje kazne na mjesec dana, te da njegov branjenik i Nezir Kadić idu na izdržavanje kazne 21. novembra.

Stojanović je rekao da zna da Fadil Čović, koji je osuđen na osam godina zatvora, još nije otišao na izdržavanje kazne i do kada mu je određena odgoda.

Za Bećira Hujića kaže da je čuo da je otišao na izdržavanje kazne, ali da o tome nema pouzdanu informaciju.

On je izrazio sumnju da će Šerif Mešanović, koji je teško bolestan, otići na izdržavanje kazne.

Stojanović je potvrdio da će svi izdržavati kazne u zatvoru u Vojkovićima.