VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika02/12/2021

JEDINSTVEN STAV SRPSKE O IZBORIMA - ČEKA SE DOGOVOR U FEDERACIJI

 

SARAJEVO, 2. DECEMBRA /SRNA/ - Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH Sredoje Nović rekao je da Republika Srpska ima jedinstven stav kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda i da iščekuje da dogovor o tome bude postignut u Federaciji BiH.

 

Nović je istakao da je Republika Srpska bez obzira na različite stavove unutar stranaka jedinstvena i ne prihvata drugačiji način izbora člana Predsjedništva BiH i Doma naroda.

"Republika Srpska ima jedinstven stav da se članovi Predsjedništva BiH biraju direktno, neposredno, a što se tiče domova naroda ni nadležnost ni sadašnje stanje u ovom trenutku ne treba mijenjati", rekao je Nović Srni.

On je dodao da su "kočnice za izmjena Izbornog zakona u političkim strukturama u FBiH, odnosno u odnosima HDZ-a BiH i SDA gdje se mora razriješiti čim prije pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i domova naroda".

Govoreći o današnjem sastanku članova Interresorne radne grupe sa specijalnim izaslanikom SAD za izborno zakonodavstvo Metjuom Palmerom, direktorom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst, šefom Misije OEBS-a u BiH Ketrin Kavalek, ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, Nović je rekao da je sastanak bio dosta korektan i da su sagovornici htjeli i da čuju i stavove ove radne grupe.

"Sastanak se uglavnom koncentrisao na tehnička pitanja i nije bilo riječi o izboru članova Predsjedništva BiH, domova naroda u Federaciji BiH i na nivou BiH, niti krupnim pitanjima. Riječ je bila oko finansiranja izbora, biračkih odbora, uvođenja elektronske tehnike u glasački mehanizam i svi su u tome iznijeli svoje stavove", naveo je Nović.

On je istakao da se insistira da Interresorna radna grupa nastavi da radi iako su svi svjesni da nema ozbiljnog rada te komisije bez rješavanja krupnih pitanja.

"Nije uopšte sporno da li će izbori biti održani ili neće. Sa izmjenom Izbornog zakona ili bez izmjena mislim da će izbori biti održani, ali još nema ozbiljnijih i opipljivijih naznaka da bi se moglo desiti da brzo dođe do promjena Izbornog zakona", smatra Nović.