VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 02/12/2021

RATA /NE/ĆE BITI?

 

BIJELJINA, 2. DECEMBRA /SRNA/ - Amerika i NATO vode informativni rat protiv Rusije optužujući je da namjerava da napadne Ukrajinu, što se neće desiti jer bi Rusi upotrijebili silu samo u slučaju da ukrajinska vojska i NATO krenu u napad na Donbas i rusko stanovništvo, navodi "Geopolitika".

 

U SLUČAJU RATA NEĆE BITI NI PJEŠADIJE NI TENKOVA

Kada bi i došlo do rata, za pacifikaciju Ukrajine i neutralizaciju njene vojne moći Rusija ne bi koristila ni pješadiju ni tenkovske divizije.

Učinila bi to na isti način kako su to uradili Amerikanci sa Irakom u operaciji "Pustinjska oluja" - slomila bi protivnika sa distance vazdušnim i raketnim napadima, izbjegavajući nepotrebne žrtve vojnika kroz početni kopneni napad.

Današnja ruska vojna moć je u stanju da to učini još brže jer je vojna tehnologija od 1991. godine i te kako napredovala.

ORUŽJE SE GOMILA - EVROPA SE BAVI PANDEMIJOM

U odmjeravanju snaga NATO poseže za prijetnjama koje bi značile dalje gomilanje oružja prema ruskoj granici.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori o mogućem razmještanju američkog atomskog oružja iz Njemačke, ukoliko ga ta zemlja ne bude željela, dalje na istok Evrope, što izazva gnjevne reakcije u ruskim analitičkim i medijskim krugovima.

Pri tome, dok odnosi na relaciji SAD-Rusija ključaju, u Evropi gotovo niko ne reaguje u smislu upozoravanja na opasnost /ni političari, ni javnost, ni mediji/, budući da su svi primarno zaokupljeni problemima pandemije virusa korona.

VAŠINGTON NE ŽELI DA PLAŠI AMERIKANCE

SAD insistiraju na informativnom ratu.

Nedavno je direktor i izdavač izvjesnog američkog specijalizovanog medija iz sfere geopolitičkih i vojnih odnosa izjavio da ga je, nakon što je taj medij na naslovnu stranu stavio fotografiju Njujorka iznad kojeg se vidi poznata nuklearna "gljiva", nazvao visokopozicionirani američki general.

General ga je upitao zašto je stavio takvu sliku kojom plaši ljude? Dobio je odgovor da je razlog tema na koju se članak odnosi.

Na to mu je general rekao da zastrašivanje američke javnosti stvarnom opasnošću nije dobro, jer se tako Vašingtonu sužava mogućnost vođenja agresivne spoljne politike koja bi sigurno bila ograničena javnim otporom podstaknutim egzistencijalnim strahom ljudi.

ŠTA AMERIKA MOŽE PONUDITI, A ŠTA RUSIJA TRAŽI?

Međutim, problem u američkoj strategiji pritiska na Rusiju, pogotovo u kontekstu očekivanog skorog novog samita predsjednika SAD i Ruske Federacije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, jeste taj što Moskva ne pokazuje nikakve znakove straha niti odustajanja od svojih stavova i proklamovanih nacionalnih interesa.

Američka administracija, u kojoj postoje različiti pristupi politici prema Rusiji - od onih sklonijih kooperativnijem odnosu i približavanju na protivkineskoj platformi do krajnje ratobornih - jednostavno je blokirana i ne može garantovati bilo kakav dogovor, svjesna da Moskvi mora dati "opipljive" ustupke ako bilo šta želi zauzvrat.

Kako "Geopolitika" procjenjuje, Putinov ustupak mogao bi biti da se ukrajinski sadašnji suverenitet i "zapadni smjer" slobodno nastave, ali uz uslov da Ukrajina ne postane članica NATO-a niti platforma za obračun sa Rusijom.

Odnosno, Putin od zvaničnog Kijeva traži potpunu promjenu antiruske retorike kao preduslov za dobrosusjedske odnose i saradnju, pošto u Ukrajini živi višemilionska ruska zajednica.

S druge strane, Vašington smatra da se američka vojska može potpuno povući iz eventualnog direktnog sukoba, a da njenu ulogu preuzmu evropske saveznice iz NATO-a, a to bi bio samoubilački scenario za Evropljane.

RUSKO-KINESKI SAVEZ ISKLJUČIVO PROTIV AMERIKE

Posebna priča je otvoreni rusko-kineski vojni pakt, koji odnedavno podrazumijeva i saradnju u domenu strateškog, odnosno nuklearnog oružja.

Dogovoreno je dalje intenziviranje vojnih vježbi strateškog karaktera, kao i zajedničko patroliranje strateških bombardera i pomorskih flota.

Moskva i Peking u potpunosti mijenjaju retoriku. Sve do sada odbijali su govoriti o stvaranju vojnog saveza jer su se opirali stvaranju nove blokovske podjele svijeta.

Međutim, od sada sve postaje drugačije: Kina i Rusija i službeno su definisale zajedničkog neprijatelja - SAD, kao što su, uostalom, i same već odranije stavljene na identični "crni popis" Vašingtona u njegovim strateškim dokumentima.

Rusi i Kinezi, međutim, ne stvaraju vojni savez uobičajenog "širokog spektra djelovanja" kakav je NATO, već vojni pakt protiv SAD.

Pri tome će ostale zemlje, američki partneri, same morati odlučiti hoće li sa Vašingtonom eventualno ratovati protiv Moskve i Pekinga.